Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve İran arasındaki çatışmanın savaşa dönebileceği endişelerinin azalması ve buna bağlı olarak Orta Doğu'da petrol arzında aksaklık olabileceği endişelerinin zayıflaması sonucu Kasım ayından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu hafta şimdiye dek yüzde 6 düştü. ABD'de Temsilciler Meclisi Salı günü ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a saldırı konusunda yetkilerini sınırlayan bir yasayı onaylarken, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Fox News'a yaptığı değerlendirmede, Amerka'nın, İran'ın Orta Doğu'daki milislerine ABD çıkarlarına saldırılar düzenleme talimatı verdiği yönünde işaretler aldığını kaydetti.

Petrol fiyatları bu hafta, Washington ile Tahran arasında artan gerginlikten dolayı sert dalgalandı, ancak ardından yeniden ABD'nin İranlı general Kasım Süleymani'nin ölümüne yol açan hava saldırısından önceki seviyelerine döndü. Son dönemdeki bu gelişmeler Orta Doğu'da şimdilik petrol üretim ve ihracatını olumsuz etkilemedi ve küresel piyasa, OPEC üyelerinin oldukça büyük bir atıl kapasiteye sahip olması ve ABD'de artan petrol üretiminden dolayı arz konusunda oldukça rahat.

AxiTrader Ltd. baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Fiyatlar mevcut seviyelerde doğru görünüyor, ancak haftasonu arz konusunda bir aksaklık olmazsa, sakince gevşeyebilir," dedi ve risk priminin büyük kısmının buharlaştığını sözlerine ekledi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek Singapur saati ile 11:52'de varil başına 59.37 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü, İran'ın Irak'taki ABD askeri üslerine misilleme saldırılarında bulunması sonucu varil başına 65 doların üzerine çıktı, ancak daha sonra sert düşerek yüzde 4.9 aşağıda kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 21 sent ya da yüzde 0.3 düşerek varil başına 65.16 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 72 dolar seviyesi yakınına yükseldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 5 düştü ve bu kontrat da Kasım'dan bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.