Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Basra Körfezi'nde artan gerginliğin petrol zengini bölgeden petrol akışından aksaklıklara neden olabileceği endişeleri ile iki günlük kazancını korudu. Ancak zayıf talep görünümü yükselişleri sınırlıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 1.7 ralli yaptıktan sonra yatay seyretti. ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in devlete ait bir petrol şirketine Beyaz Saray'ın İran petrolüne uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uyguladığını kaydetti. Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Avrupa hükümetlerinin, İran'ın Cuma günü bir İngiliz petrol tankerini alıkoymasının ardından gemilerin körfezden güvenli geçişini sağlamak için bir deniz kuvvetleri misyon gücü oluşturacağını söyledi.

Dünyada deniz yoluyla petrol akışının üçte birinin gerçekleştiği Hürmüz Boğazı civarında yeniden artan gerilim, ABD'de ham petrol stoklarının beş hafta üst üste düşmesinin arzın daha da sıkışmakta olduğu beklentilerini güçlendirmesinin ardından geldi. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının çözüme kavuşturulacağına ilişkin fazla işaret olmaması ile birlikte talep görünümünün zayıf olması fiyatların daha da yükselmesini önlüyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Piyasa, olaylar geliştikçe, haber başlıklarını izleyerek temkinli bir tutum takınacak," dedi ve "Arz aksaklıklarına ilişkin riskler artıyor, ancak talep endişeleri fiyatlardaki yükselişi önlüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Singapur saati ile 11:54'te varil başına 56.19 dolara indi. Ağustos kontratı Pazartesi günü yüzde 1.1 yükselişle vadesini doldurdu.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent yükselerek varil başına 63.27 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.3 yükselmişti. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.08 dolar primli işlem gördü.