Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel büyümeye ilişkin kötümserliğin biraz azalması ve dünyanın en büyük ham petrol rezervlerini elinde bulunduran Venezuela'da artan gerginliğin arzı daha da kısacağı beklentileri sonrası, küresel piyasalarla birlikte yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yaklaşık yüzde 2 düştükten sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uzun vadeli anlaşmalar dahilinde Venezuela'da 100 civarında asker bulunduran Rusya'yı bu ülkeye müdahale etmeme konusunda uyardı. Petrolün volatilite göstergesi, finans piyasalarının dünya ekonomisinin beklenenden daha hızlı yavaşlayacağı korkusuyla sert düşmesi ile birlikte son iki seansta yükseldi.

New York ve Londra'da ham petrol piyasaları bu yıl, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma taahhütlerini tekrar teyit etmeleri ile birlikte yüzde 25'ten fazla yükseldi. ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırımları arzın daha da kısılmasına neden olurken, yavaşlayan küresel ekonomi ve ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sonucuna ilişkin belirsizlik petrolde talep görünümünü olumsuz etkiliyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Küresel büyümeye ilişkin görünüm yatırımcıları sarsarken, fiyatlar, OPEC'ten gelen arzın azalmasından destek buluyor," dedi ve "Fiyatlar, sıkılaşan arz hikayesinin etkisini yitirmesi ile birlikte muhtemelen devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 11:49'da varil başına 59.20 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü, yüzde 1.5 kayıp ve yüzde 0.5 kazanç arasında dalgalandıktan sonra yüzde 0.4 aşağıda kapadı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek varil başına 67.27 dolara çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.07 dolar primli işlem gördü.