Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel ekonomiye ilişkin iyimserlik ve OPEC'in üretim kısıntılarının ABD'de artan stoklara ağır basması ile birlikte yükselişini dördüncü güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü Kasım ayından bu yana ilk kez varil başına 70 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, önceki üç seansta yüzde 2.3 yükseldikten sonra yüzde 0.7 daha değer kazandı. Ham petrol ayrıca, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret gerilimini sonlandıracak bir anlaşmaya yakın olduğu yolundaki spekülasyonla birlikte küresel risk varlıkları ile beraber yükseldi. Öte yandan, aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu üreticilerin arz kısıntıları, ABD'de geçen hafta artan petrol stoklarının arttığını gösteren verinin etkisini dengeledi.

Brent vadelileri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının agresif üretim kısıntıları ve bunun yanında ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladıkları yaptırımların arzı daha da kısması ile birlikte bu yıl yaklaşık yüzde 30 yükseldi. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden anlaşma çıkması, talep görünümünün daha da iyileşmesine neden olacak.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Fiyat görünümünün daha önce düşünüldüğünden daha olumlu olduğuna ilişkin hem arz hem de talep tarafından eş zamanlı işaretler alıyoruz," dedi ve "Talep tablosu şu anda temel yönlendirici durumunda" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, erken saatlerde varil başına 69.87 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:25'te 44 sent yukarıda 69.81 dolar seviyesindeydi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 6.90 dolar primli işlem gördü.

Mayıs vadeli WTI, Nymex piyasasında, önceki üç seansta yüzde 5.5 değer kazandıktan sonra, 28 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 62.86 dolara çıktı. Kontrat erken saatlerde 32 sent kadar yükseldi.