Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'de görülen ikinci dalga koronavirüs vakaları ve ABD'de ham petrol stoklarının attığını işaret eden bir raporun dünyanın en büyük iki ekonomisinde talep görünümüne ilişkin kuşkuları artırmasının etkisi ile iki gün süren yükselişini durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yaklaşık yüzde 6 yükseldikten sonra varil başına 37 dolar seviyesine doğru geriledi. Pekin, halihazırda komşu bölgelere sıçrayan salgını durdurmakta güçlük çekerken, virüsün yayılmasını önleme çabaları dahilinde tüm okulları kapattı. Çin dünyada enerji tüketiminde parlak birkaç yerden biri ve son birkaç ayda hızlı bir toparlanmaya sahne oluyor.

ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verileri, ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta 3.86 milyon varil arttığını işaret etti. Resmi verilere göre, ABD'de stoklar önceki hafta, üretimin Mart ayından bu yana günlük en az 2 milyon varil azalmasına karşın rekor seviyeye çıktı.

Dünyanın önde gelen petrol üreticileri pandemiye tepki olarak üretimi kısarken, talepteki artış yavaş gerçekleşiyor ve virüste ikinci dalga riski sürüyor ve petrol fiyatlarının ralli yapmasını güçleştiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık raporuna göre, küresel petrol talebi 2021'de artacak ancak virüs öncesi seviyelere ulaşması birkaç yıl sürecek.

ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, "Rallinin büyük kısmı Çin'deki güçlü toparlanmadan kaynaklandı ve eğer Çin ülkenin bir kısmını virüs nedeniyle tekrar kapatırsa, bu talep için iyi olmayacak," dedi ve "ABD'de stok verileri de tüketimin geri dönmesinin beklenenden daha uzun süreceğini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü yüzde 3.4 yükseldikten sonra yüzde 2.6 düşerek Singapur saati ile 12:07'de varil başına 37.40 dolara indi. ABD gösterge petrolü, Mayıs ayında yüzde 88 değer kazandıktan sonra Haziran ayında yüzde 5 civarında yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 3.1 tırmandıktan sonra yüzde 1.9 düşerek varil başına 40.18 dolara indi. Kontrat, Kasım vadeli kontrata kıyasla 63 semt ucuz. Bu fark Mayıs sonunda 3 dolardan fazlaydı. Contango olarak adlandırılan bu farkın azalması arzın sıkılaşmakta olduğunu işaret ediyor.