Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol piyasasında fiyatlamalara dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki talep görünümü ve Goldman Sachs'ın yeni petrol analizi yön verdi.

ABD ham petrolü 119 doların üzerini gördü. Böylelikle ABD ham petrolünde son beş seansın dördünde artış izlendi. Brent petrol ise 120 doların üzerine çıktı.

Goldman Sachs, Kovid-19 önlemlerini gevşetmeye başlayan Çin’den talebin artacağına, Rusya’da ise üretimin azalacağına atıfta bulunarak, küresel petrol stoklarının artması ihtiyacı doğacağını, bunun içinde fiyatların daha da yükselmesi gerektiğini öngördü.

Aralarında Damien Courvalin ve Jeffrey Currie’nin de olduğu analistlerin tahminlerine göre küresel petrol stoklarının 2023 sonuna kadar normalleşebilmesi için Brent petrolün varil fiyatının temmuzdan itibaren 12 aylık bir süre zarfında ortalama 135 dolara çıkması gerekiyor. Bankanın bir önceki tahmini 125 dolar seviyesindeydi.

“Negatif küresel büyüme, stokları cari fiyatlarla yeniden dengelemede yetersiz kalıyor” diyen Goldman analistleri, “Küresel petrol stoklarının sürdürülemez şekilde düşük olan seviyelerini normalleştirmek için petrol fiyatlarının daha da artması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Çin'in başkenti Pekin'in büyük bölümünde önlemler kalktı

Çin'in başkenti Pekin'de Omikron varyantı taşıyan Kovid-19 vakalarının yol açtığı salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamalar, şehrin büyük bölümünde kaldırıldı.

Yerel yönetimden yapılan açıklamada, 1 Mayıs'tan bu yana yalnızca paket satış yapmalarına izin verilen restoranların yeniden açılacağı, evden çalışanların ofislerine dönebileceği belirtildi.

Açıklamada, ilk ve orta dereceli okulların aşamalı olarak yüz yüze eğitime döneceği, üniversite öğrencilerinin kampüslere giriş ve çıkışların kontrollü olması kaydıyla dönem sonu faaliyetlerini yürütmesine ve evlerine dönmesine izin verileceği ifade edildi.

Yeni düzenlemede, toplum taşıma araçlarına ve kamusal alanlara erişmek için vatandaşlardan son 48 saat yerine son 72 saatte yapılmış Kovid-19 testinin negatif sonucunu göstermelerinin zorunlu tutulduğu belirtildi.

Kısıtlamaların, hala vakaların görüldüğü şehrin güneybatısındaki Fıngtay ilçesi ile kuzeybatısındaki Çangping ilçesinin bazı bölümlerinde uygulanmaya devam edeceği aktarıldı.

Emtialarda yeni rekor

Petrolde yükseliş gücünü korurken, diğer emtialarda görülen ivme de Bloomberg Emtia Spot Endeksi'nde yeni rekor yaşanmasına neden oldu.

23 emtia içeren Bloomberg Emtia Spot Endeksi yüzde 1,9 artış kaydetti ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bu yıl endekste yılbaşından bu yana görülen artış yüzde 36 olarak kaydedildi. Bu, 10 yılı aşkın zamandır kaydedilen en hızlı artış oldu.

Endeksin alt kalemlerine bakıldığında enerji fiyatlarındaki hızlı artış dikkat çekti. Enerji endeksi bu yıl yüzde 92 arttı. Böylelikle bu alt endekste 1992 yılından bu yana en hızlı artış kaydedilmiş oldu.