Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, bu haftaki ilk düşüşün ardından, dikkatlerin artmakta olan ABD ham petrol stoklarından Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de başlayacak  merkez bankacıları toplantısı öncesi parasal gevşemeye ilişkin beklentilere çevrilmesi ile birlikte sakin seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta erken saatlerde yüzde 0.9 kadar yükseldikten sonra tekrar önceki kapanış seviyelerine geldi. Fiyatlar, Çarşamba günü ABD'de dizel ve benzin stoklarındaki sürpriz artışın ardından gelen yüzde 1.2'lik kayıp sonrası toparlandı. Yatırımcılar Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında diğer bir faiz indirimi daha bekliyor ve dikkatler Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşmada vereceği mesajlara çevrildi.

Petrol, Suudi Arabistan'da petrol sahasına düzenlenen drone saldırısı ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimser işaretlerin etkisi ile Haziran ayından bu yana ilk kez iki hafta üst üste yükseliş gerçekleştirmeye yöneldi. ABD'de ham petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günkü resmi verilerine göre, 2.7 milyon varil düştü ve stoklar böylelikle son üç haftada ilk kez aşağı yönde hareket etmiş oldu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Jackson Hole etkinliğini piyasalar hevesle takip ediyor," dedi ve "Bu etkinlik piyasaları önümüzdeki birkaç gün boyunca hareketlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent düşerek Singapur saati ile 11:25'te varil başına 55.66 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 43 sent kadar yükselmişti. Kontrat bu hafta şimdiye dek yüzde 1.5 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent düşerek varil başına 60.20 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.53 dolar primli işlem gördü.