Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların eş zamanlı arz ve talep şokunu ve rekor piyasa volatilitesini hazmetmesi ile birlikte, 30 yılın en sert düşüşünü yaşamasının ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek değerinin dörtte birini kaybetmesinin ardından yüzde 5 civarında yükseldi. Kontratın volatilite göstergesi, OPEC + koalisyonunun dağılmasının uzun sürebilecek ve acılı olabilecek bir fiyat savaşı başlatması ile birlikte, 2007'ye kadar dayanan veriler dikkate alındığında, en yüksek seviyesine yükseldi.

Suudi Arabistan haftasonu resmi petrol fiyatını düşürdü ve üretimi rekor seviyelere çıkarma tehdidinde bulundu. Rusya ise gelecek ay üretimi artıracağını açıkladı. Coronavirüsü dolayısıyla talebin azaldığı bir ortamda, piyasaya büyük miktarlı yeni arz geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel finans krizinden bu yana küresel talebin ilk kez düşeceği uyarısında bulundu.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Petrol fiyatlarındaki sıçrama, dünkü yoğun satış dalgasının ardından hafif bir düzetmeden başka bir şey değil," dedi ve "OPEC + grubunun dağılmasının ardından, petrol için yapısal görünüm dikkate alındığından hiçbir şey değişmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin petrol endüstrisinin mali açıdan tahmin edilen herhangi bir fiyat seviyesinde rekabetçi kalacak denli güçlü olduğunu ve piyasa payını koruyacağını söyleyerek, Moskova'nın fiyat savaşına hazır olduğunu işaret etti. IEA İcra Direktörü Fatih Birol ise, "petrol piyasasında Rus ruleti oynamanın ciddi sonuçlara yol açabileceği" uyarısında bulundu.

Daha önce benzeri görülmeyen bu arz-talep şoku ABD'de kaya petrolü üretimi yapan şirketler ve Orta Doğu, Afrika ve diğer bölgelerde ekonomisi petrole dayalı ülkeler için ciddi risk oluşturuyor. Petroldeki son gelişmeler Pazartesi günü, ABD hisse senetlerindeki sert düşüşle birlikte küresel piyasalarda şok dalgası yarattı. ABD Hazine tahvil faizleri rekor seviyelere düştü ve kredi piyasalarında sıkışıklık gerçekleşti. Önde gelen petrol şirketlerinden Exxon Mobil Corp. 11 yılın en sert kaybını yaşarken, Occidental Petroleum Corp. ve Chevron Corp. çift haneli düşüşler gösterdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 5.2 yükselerek Londra saati ile 07:40'ta varil başına 32.75 dolara yükseldi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 8.4 kadar düştü. Kontrat Pazartesi günü varil başına 10 dolardan fazla düşerek 31.13 dolar ile 2016 başından bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 24 düştükten sonra yüzde 5 yükselerek varil başına 36.07 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 2.90 dolar primli işlem gördü.

Enerji danışmanlık şirketi IHS Markit'in başkan yardımcısı Victor Shum, "Suudi Arabistan yeni bir silah kullanıyor: Talebin düştüğü bir dünyada petrol fiyatlarını düşürmek," dedi ve "Ancak Ruslar, ülkelerinin petrol için başabaş fiyatının 30 dolar ile Suudilerinkinden daha aşağıda olmasından dolayı bütçelerinin gücü dikkate alındığında düşük fiyata daha fazla dayanabilirler" şeklinde görüş bildirdi.