Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel talep endişelerinin OPEC ve ortaklarının arz kısıntılarını 2020 yılına uzatma kararına ve İran ile tekrar artan anlaşmazlığın arz akışını tehdit edebileceği endişelerine ağır basması ile birlikte Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD'den Çin'e, bu hafta açıklanan olumsuz ekonomik verilerin ardından talebe yönelik kaygıların tekrar ön plana çıkmasıyla çarşamba günkü kapanışına göre düştü. Bu olumsuz veriler, OPEC + koalisyonunun arz kısıntılarınıa uzatma kararına ağır basarken, İran petrolünü Suriye'ye taşıyan bir tankerin İngiliz özel kuvvetleri tarafından Cebelitarık açıklarında durdurulması fiyatlara fazla bir destek sağlamadı.

Petrol fiyatları Salı günü yüzde 4.8 düştü ve son dört yılın en büyük Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) toplantısı ertesi  düşüşünü gerçekleştirdi. Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, OPEC'in üretim kısıntılarını uzatma kararı, grubun stok hedeflerini tutturabilmek için daha fazla kısıntıya gitmek zorunda kalacağı için ABD kaya petrolü üreticilerin pazar payının artmasına neden olacak. ABD ham petrol üretimi, Haziran başından bu yana düşüş gösterdikten sonra geçen hafta tekrar artmaya başladı.

Vanguard Markets Pte idari ortağı Stephen Innes, "Yukarı yönlü sinyaller petrol piyasasının havasını desteklemeyi başaramadığı zaman, bu aşağı trendin beklenenden çok daha fazla süreceği konusunda çok endişe duymalıyız," dedi ve "Küresel ekonomiye yönelik olumsuzluklar yukarı yönlü hareketleri bastırmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 64 sent ya da yüzde 1.1 düşerek Londra saati ile 07:50'de varil başına 56.70 dolara indi. Perşembe günü ABD'nin tatil olmasından dolayı kapanış fiyatı oluşmadı ve tüm işlemler Cuma günü kayıtlara geçirilecek. Fiyatlar bu hafta şimdiye dek yüzde 3 düştü.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, değişmeyerek varil başına 63.30 dolarda kaldı. Kontrat bu hafta yüzde 4.9 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.48 dolar primli işlem gördü.