Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel enerji talebi ve ABD’nin ekonomik durumu hakkındaki uyarılar sonrasında ABD’deki ham petrol stoklarında bu hafta düşüş yaşanmasına rağmen varil başına 39 dolara doğru geriledi.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Salı ve Çarşamba günü art arda iki gün yükseldikten sonra %1.4 düştü. Mercuria Energy Group emtia traderları genel müdürü, talebin beklenenden zayıf olmasından dolayı küresel petrol piyasalarının OPEC+ koalisyonunun üretim artırımlarını absorbe edemeyeceğini belirtirken, Fed yetkilileri de ABD’nin ekonomik toparlanmasının devamlılığı için daha fazla mali teşviğin gerekli olduğunu söyledi.

Piyasalar Çarşamba günü, devlete bağlı Enerji Enformasyon İdares'inin (EIA) açıkladığı verilere göre ham petrol stokları art arda ikinci haftada da azalırken, ABD’deki distile ürün stoklarının Mart ayından beri en büyük düşüşü kaydetmesinden destek buldu.

Petrol, Ağustos ayının sonlarına doğru varil başına 43 dolar seviyesinden işlem gördükten sonra, bu ay artan koronavirüs vakalarının daha sıkı karantina önlemlerine yol açacağı endişesiyle daha düşük fiyatlardan işlem görüyor.

Buna ek olarak, OPEC+ koalisyonu yavaş yavaş üretim kesintilerini yavaşlatırken, Libya da petrol üretimine yeniden başlıyor.

ING Bank emtia strateji müdürü Warren Patterson, “Fed’den gelen uyarılar ABD varlıkları üzerinde bir baskı oluşturdu ve petrolün düşüşüne neden oldu” dedi ve “Ekonomik belirsizlikler ve Kovid-19 vakalarındaki artış petrol fiyatlarının önümüzdeki iki hafta boyunca çok fazla yükselmesine izin vermeyecektir ve muhtemelen fiyatlar dar bir aralığa sıkışıcaktır” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:37'de %1.4 düşerek varil başına 39.36 dolar seviyesine geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü %0.1 yükseldikten sonra %1.1 düşüş yaşayarak varil başına 41.31 dolar seviyesine indi.