Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, iki günlük düşüşün ardından Ida Kasırgası’nın etkilediği üretimin hala kasırga öncesi seviyelere dönemeyişiyle yükseldi.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında önceki iki seansta yüzde 3’e yakın düşüş kaydettikten sonra varil başına 71 dolara doğru yükseldi. Royal Dutch Shell, Ida Kasırgası’nın yarattığı hasarlardan dolayı Meksika Körfezi’ndeki iki büyük tesisini gelecek yıla kadar yeniden kullanıma sokamayacağını açıkladı.

Shell, Permian havzasında bulunan en gözde tesislerini 9,5 milyar nakit karşılığında ConocoPhillips’e satmayı kabul etti. İki şirket arasında yapılan anlaşma Shell’in karbon salınımını azaltmaya ve daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya çalıştığının da bir diğer göstergesi olarak yorumlanıyor.

Piyasalar üretim kaybının yanında doğalgazdan kaynaklanan ve petrol piyasalarını da etkileyebilecek enerji krizine odaklanmış durumda.

DBS Bank Enerji Analisti Suvro Sarkar, petrol fiyatlarının yılın sonuna doğru daha da kuvvetleneceğini belirterek, “Yükselen gaz fiyatlarından dolayı yakıt taleplerinde değişiklik olabilir ve küresel toparlanma OPEC+’ın üretim artırımlarını da geride bırakabilir” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında pazartesi günü yüzde 2,3 düşüş kaydettikten sonra yüzde 0,9 yükselişle varil başına 70,95 dolara yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1 yükselişle varil başına 74,67 dolara ulaştı.