Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de Körfez Sahili’ndeki ham petrol üretimini ve rafinerileri için tehlike oluşturan iki fırtınadan birinin şiddeti azalırken, diğerinin güç kazanması ile birlikte varil başına 42.50 dolar seviyelerinde dalgalandı.

Ekim vadeli petrol kontratları, New York piyasasında, Pazartesi günü % 0.7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Marco’nun tropikal bir fırtına olduğunun anlaşılmasıyla güvenlik uyarıları kaldırıldı, fakat Laura’nın Perşembe günü kıyılara ulaşmadan önce kasırgaya dönüşmesi bekleniyor. Körfez'deki petrol üretiminin %82’si, üreticilerin hava durumuna karşı hazırlanmasıyla birlikte, durdu.

Motiva Enterprises LLC’nin ve Valero Energy Corp’un da içinde bulunduğu rafinerilerin kapatılması, fırtına tehlikesi geçene kadar, yaklaşık günlük 1 milyon varil petrol üretim kapasitesine tekabül ediyor.

ABD benzin vadelileri, yakıt eksikliğinin oluşacağı endişeleriyle, pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Kasırga küresel enerji ticaret akışında, benzinin Avrupa’dan ABD’ye kaydırılması ile birlikte, domino etkisi yaratabilir ve fırtınadan etkilenen bölgelerde ham petrol primlerini yukarı çekebilir.

Fırtınanın etkileri muhtemelen geçici olacak, ancak koronavirüs ve dünya petrol üretiminin eski seviyelerine dönüşü yakın dönemdeki fiyatlar için kilit rol oynayacak.

Singapur’daki Oversea-Chinese Banking Corp ekonomisti Howie Lee, “Körfez Sahili’ndeki üretim kaybı ABD petrol üretiminin %2’si ve bir etki yaratacağını düşünmüyorum” dedi ve “Aşı haberleri ve benzine olan talebin toparlandığına dair haberler ile birlikte ileride bir miktar fiyat hareketi göreceğiz” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 10:18’de %0.2 düşerek varil başına 42.55 dolar seviyesine geldi.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü %1.8 yükseldikten sonra %0.2 daha artış göstererek 45.21 dolar seviyesine ulaştı.