Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC+’ın anlaşmaya varmasıyla birlikte aril başına 50 dolara doğru ilerliyor.

Vadeli kontratlar, Perşembe günü son dokuz ayın en yüksek seviyesinde günü kapadıktan sonra Londra’da yüzde 1,8 yükseldi.

OPEC+, Ocak ayından itibaren günlük 500 bin varil petrol üretecekler ve bakanlar her ay toplanarak bir sonraki adımın ne olacağını tartışacaklar.

Petrol vadelileri eğrisiyse daha az bir arz ve daha parlak bir piyasa görünümüne işaret ediyor. Brent petrolün spot kontratlarının fiyatı ise vadeli kontratlarının fiyatından daha yüksek bir seviyeye gelerek bir ‘backwardation’ durumunun yaşandığını gösteriyor.

Piyasalar OPEC+’ın dikkatli bir şekilde karar alarak küçük adımlar atmasından memnun. Önümüzdeki belirsizlik düşünüldüğünde bu mantıklı bir hareket. Asıl önemli olan nokta ise petrol fiyatları artarken arzı kısıtlama isteğinin giderek azalması. IHS Markit Enerji Danışmanlığı Başkan Yardımcısı Victor Shum

Şubat vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü 5 Mart’tan beri en yüksek seviyede kapattıktan sonra Singapur saatiyle 11:53’te 88 cent artarak varil başına 49,59 dolara yükseldi.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 1,6 yükselerek varil başına 46,46 dolar seviyesine ulaştı.