Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını sıkılaştırmasının ve petrolün de buna bağlı olarak yükselmesinin ardından, fiyatlar tekrar ABD'nin açıklamasından önceki seviyelere düştü.

Yatırımcılar OPEC ve ortaklarının 2 Mayıs'ta ABD'nin İran'dan petrol alımı için bazı ülkelere sağladığı muafiyetin sona ermesine nasıl tepki vereceğini değerlendirmeye çalışıyor. Beyaz Saray diğer üreticilerin İran petrolünden doğacak açığı kapatmayı taahhüt ettiğini söylerken, en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan hızlı bir tepki vermede fazla istekli görünmüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) verileri, Suudi Arabistan'ın bu yıl bütçesini dengeleyebilmek için petrol fiyatlarının 85 dolar civarında olmasına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Ham petrol, Washington'ın İran petrolüne sağlanan muafiyetlerin sonlandırılacağını açıklamasının ardından altı ayın en yüksek seviyesine çıkması sonrası hızını kaybediyor. BNP Paribas SA'ya göre, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Haziran ayındaki toplantıda üretim kısıntılarını yıl sonuna kadar uzatmaları için iyi bir fırsat var, ancak mevcut anlaşmada bazı değişikliklere gidilebilir.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Petrol, Cuma günü Trump'ın açıklaması sonrası gelen satış dalgasının ardından dün ilgi odağı olmaktan çıktı," dedi ve "Hem Batı Teksas petrolü (WTI) hem de Brent makul bir aşağı düzeltme yaptı ve petrol şimdilerde konsolide olmaya ve bekle-gör konumuna geçmeye hazırlanıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında, 4 sent düşerek Singapur saati ile 11:02'de varil başına 63.46 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.3 yükselerek 63.50 dolardan kapandı ve üç günlük düşüşünü durdurdu.

Salı günü vadesi dolacak Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent düşerek varil başına 71.92 dolara geriledi. Kontrat geçen hafta 75 dolara kadar çıktıktan sonra Pazartesi günü yüzde 0.2 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.46 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Temmuz kontratı yüzde 0.2 geriledi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.