Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların hızla yayılan koronavirüsün ekonomik sonuçlarını değerlendirmeye ve küresel bir salgına dönüşüp dönüşmediğini anlamaya çalışmaları ile birlikte, son yedi haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından sakin seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü Güney Kore, Orta Doğu ve Avrupa'da vaka ve ölüm sayılarındaki keskin artış ortamında diğer piyasalardaki satış dalgası ile birlikte yüzde 3.7 düşmesinin ardından hafifçe yükseldi. İran'da en az 12 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, Kuveyt ve Bahreyn ilk virüs vakalarını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün başkanı ise salgının "derin endişe verici" bir şekilde yayılmakta olduğunu söyledi.

Ham petrol son birkaç haftada, virüsün Çin'de temel olarak kontrol altına alındığı ve küresel ekonominin büyük bir yavaşlamadan kaçınabileceğine ilişkin iyimserlikle ralli yapmıştı. Ancak bu varsayımlar, son birkaç gündür görülen ve muhtemelen OPEC ve ortakları üzerinde petrol piyasalarına istikrar getirmek için harekete geçmesi yönünde baskının artmasına yol açacak salgındaki hızlı yayılma ile birlikte şüpheli hale geldi.

Sydney'de ANZ Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Piyasadaki hava dün bozuldu ve Çin dışında gördüğümüz büyüme göstergeleri dikkate alındığında, daha fazlası da gelebilir," dedi ve "Şimdiye dek, endişeler tek başına Çin üzerineydi, ancak şimdi durum bunun ötesine geçmiş görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.5 yükselerek Singapur saati ile 10:56'da varil başına 51.67 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü sert düşerek 51.43 dolar ile 13 Şubat'tan beri en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 3.8 düştükten sonra yüzde 0.6 değer kazanarak varil başına 56.64 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.97 dolar primli işlem gördü.