Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel ekonominin sağlığına ilişkin korkular ve OPEC'in küresel arz bolluğunu giderme konusundaki ilerlemesi ile birlikte, oldukça hareketli geçen bir haftada rallisini sürdürmekte güçlük çekti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 düştü ve haftalık kazancını yüzde 1'in altına indirdi. Talebe ilişkin endişeler, son birkaç gün içinde, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik tahminlerini indirmesi, Çin'in büyüme hedefini aşağı çekmesi ve OECD'nin küresel görünümünü düşürmesi ile birlikte yatırımcıları tedirgin etmeye devam ediyor. Ancak küresel petrol üreticileri, daha önce görülmeyen bir disiplin ile üretimi kısmaya devam ediyor ve bu durum arz sıkışıklığı riskini getiriyor.

Büyümeye ilişkin süren endişeler, Noel arefesinden bu yana fiyatların yüzde 30'un üzerinde yükselmesine neden olan ralli üzerinde baskı oluşturdu ve ABD ile Çin arasında uzun zamandır süren ticaret savaşı da belirsizliğe katkıda bulundu. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, ABD ekonomisinin durumuna ilişkin yeni işaretler verebilir. Öte yandan, ABD'nin Venezuela ve İran'a uyguladığı yaptırımlar, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde üreticilerin kurduğu koalisyonun arzı gönüllü kıstığı bir ortamda üretimin daha da düşmesine neden oluyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Petrol fiyatları bu hafta oldukça dar bir alanda seyretti, "dedi ve "ABD'de bugün açıklanacak olan istihdam verileri ve gelecek hafta açıklanacak olan aylık OPEC raporu petrol piyasasını, bu hafta gördüğümüzden daha derin bir şekilde hareketlendirme potansiyeli taşıyor. Piyasalar ayrıca ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliği henüz tam fiyatlamadı" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 42 sent düşüşle varil başına 56.24 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 13:56'da 56.31 dolar seviyesinde seyrediyordu. Fiyatlar, önceki hafta 1.46 dolar düştükten sonra bu hafta 51 sent yükseldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 44 sent düşerek varil başına 65.86 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 9.18 dolar primli işlem gördü.