Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD mali teşvik paketinin yakında geleceğine dair artan iyimser beklentilerin enerji tüketimine tehdit oluşturan koronavirüs vakalarının gölgesinde kalmasıyla, haftayı hafif bir kayıpla geçmeye doğru ilerliyor.

Vadeli kontratlar ise New York piyasasında Perşembe günü yüzde 1.5 artış yaşadıktan sonra varil başına 41 dolara doğru yükseldi.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Cumhuriyetçi senatörlerin devam eden muhalefetine rağmen, mali teşvik paketi için anlaşmaya ‘çok yakın’ olduklarını söyledi.

Petrol fiyatları, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in gerektiğinde üretim kesintilerini artırabileceklerini söylemesinden de bir miktar destek buldu. Başkan Putin’in yorumları, OPEC+ koalisyonunun Ocak ayında üretim kesintilerini azaltma planlarını erteleyebileceğine dair sinyal vermiş oldu.

Koronavirüs salgınında yaşanacak bir ikinci dalganın Avrupa ve ABD’deki enerji talebini tepetaklak edeceğine dair işaretler giderek çoğalıyor. Fransa’da vaka sayıları Perşembe günü rekor seviyede artarken, ülkedeki paralı yolların kullanımına dair verilerde ise Haziran ayından beri en büyük yıllık düşüş yaşandı.

Vaka sayılarının ABD’deki bazı eyaletlerde aniden yükselmesiyle birlikte ülkedeki benzin stokları da Mayıs ayından beri en büyük yükselişini yaşadı.

IHS Markit enerji danışmanlığı başkan yardımcısı Victor Shum, “40 dolar civarında demirlemiş petrol fiyatları Libya gibi ülkelerden gelen daha fazla üretim konusunda dikkatli olunmasının işaretlerini veriyor.” dedi ve “Piyasa beklentileri OPEC+’ın planladığı üretim artırımına gitmeyeceği yönünde değişiyor.” diye ekledi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:15’te yüzde 0.3 yükseldikten sonra varil başına 40.75 dolar seviyesinden işlem gördü. Bir önceki ayın kontratı ise bu hafta %0.3 düşmüştü.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, %0.4 yükselerek varil başına 42.61 seviyesine geldi fakat kontrat haftaya başlangıcının %0.8 aşağısında.