Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, Türkiye’den gelen arzın kesintiye uğramasının bankacılık krizine dair endişelerin hafiflemesine eklenmesiyle Ekim ayından bu yana en büyük günlük rallisini gerçekleştirdi.

ABD ham petrolü vadeli işlemleri Pazartesi günü yüzde 5'ten fazla yükseldikten sonra varil başına 73 dolar civarında işlem gördü.

Irak, Kuzey Irak ve Türkiye arasında yaşanan yasal anlaşmazlık, Ceyhan limanından günde yaklaşık 400 bin varillik ihracatı durdurarak pazarı sıkıştırdı. Bu hamle yaşanan bankacılık kargaşasının en kötüsünün geride kalmış olabileceği iyimserliğiyle aynı zamana denk geldi.

Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, "Geçtiğimiz iki haftanın paniği azalıyor gibi görünüyor, bu da ham petrolün yeniden yükselmesine izin verebilir. Durum hala kırılgan, kimsenin Batı bankacılık sektörünün tehlikeden çıktığından yüzde 100 emin olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Petrol, potansiyel bir ABD resesyonuna ilişkin endişeler ve Rus enerji akışlarının fiyatları baskılamasıyla art arda beşinci aylık düşüş yolunda ilerliyor. Piyasanın büyük kısmı önde gelen bir Çinli üreticinin talepte bir artış öngörmesiyle birlikte, Çin'deki toparlanmanın bu yıl içinde hızlanacağına ve fiyatları artıracağını fiyatlıyor.

Yatırımcılar, para politikasının gidişatına ilişkin ipuçları için bu hafta Fed yetkililerinin açıklamlarını ve ABD enflasyonunun önemli bir göstergesini takip edecek. Faiz oranlarındaki artışlar, düşüş eğilimini artırdı.