Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Libya ve İran'da jeopolitik gerginliklerdeki artışın, yükselişin biraz aşırı olduğunu işaret eden teknik göstergelere ağır basmasının etkisi ile Kasım başından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3.7 yükseldikten sonra yüzde 0.6 kadar daha değer kazandı. OPEC üreticisi Libya'da savaş uçakları Tripoli havaalanını bombaladı ve ABD Başkanı Donald Trump İran'da Devrim Muhafızarı'nı terörist grup olarak tanımladı. Batı Teksas petrolünün (WTI) 14 günlük RSI göstergesi 77 seviyesinde ve bu göstergenin 70 seviyesinin üzerine çıkması aşırı alım bölgesine girildiğini işaret ediyor.

Orta Doğu ve Venezuela'daki jeopolitik gerginlikler, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları arz tarafını kontrol altında tutttuğu bir dönemde, fiyatların yükselmesine ek destek sağlıyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanabileceğine yönelik iyimserlik ve küresel ekonomiye ilişkin iyimser beklentiler de son haftalarda talep görünümünün iyileşmesine neden oldu.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa stratejisti Jeffrey Halley, "İran ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımlar, Libya ve Suudi Arabistan'da üretim kısıntıları; bu listeye fiyatları destekleyici jeopolitik faktörler de eklenebilir. Tüm bunlar aşırı alım işaret eden teknik göstergelere ağır basıyor," dedi ve "Küresel büyümeye ilişkin iyimserlik, gerçek ya da hayali ve siyah altındaki (petrol) zirve de şimdilik olumlu gelişmeler" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli WTI, Nymex piyasasında, 17 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 11:17'de varil başına 64.57 dolara çıktı. Kontrat gün içinde 64.77 dolara kadar çıktı. WTI Pazartesi günü yüzde 2.1 yükselerek 64.40 dolar ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinde kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent yükselerek varil başına 71.16 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi yüzde 1.1 yükselerek 71.10 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 6.67 dolar primli işlem gördü.