Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York’ta, birçok ülke virüsü kontrol altına almakta zorlanırken, Fed ve OPEC+ koalisyonunun talep toparlanmasına karşı temkinli yaklaşımıyla birlikte, 5 ayın zirvesinden geriledi.

Vadeli petrol kontratları, Fed’in, toparlanmanın virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olduğu düşüncesini tekrar ederek, pandeminin ekonomik faaliyetler üzerindeki ağır bir baskı oluşturacağını söylemesiyle hisse piyasalarındaki satışlar sonrası, %1 değer kaybederek varil başına 42 dolar seviyesine geriledi.

OPEC+ Çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda, talepteki toparlanma hızının beklenenden çok yavaş olduğu ve virüs cephesinde daha uzun bir ikinci dalganın patlak verme riski konusunda uyarıda bulunurken, petrol kesintilerini yerine getirmeyi ağırdan alan ülkelere taahhütlerine bağlı kalma çağrısı yaptı.

Petrol fiyatları Haziran ayındaki duraksamasından sonra son zamanlarda bir artış yaşamıştı ama, yayılımı devam eden virüsün sürdürülebilir toparlanma endişelerini artırmasıyla, varil başına 43 dolar seviyesini geçmekte zorlanıyor.

Petrol fiyatları bu ay ayrıca doları da yakından takip etti. ABD para birimi Fed tutanaklarının açıklanması sonrasında güçlendi ve petrol gibi dolar ile fiyatlanan emtiayı yatırımcılar için daha az cazip hale getirdi.

Oversea Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, “Fiyatlar büyük ihtimalle aşağı yönlü Fed tutanaklarına tepki veriyor, keza OPEC+ toplantısı büyük oranda beklentiler dahilinde geldi” dedi ve “Piyasa arz bolluğuna doğru giderken, petrolün şu anki seviyesinde kalması bekleniyor” diye ekledi.

Perşembe günü vadesi dolacak olan Eylül teslimatı Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü % 0.1 artarak 5 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından, %1 düşerek varil başına 42.49 dolar seviyesine geriledi. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı yüzde 1 kayıpla, Singapur saati ile 13:13'te 42.69 dolara indi.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %0.2 düştükten sonra %0.8 daha düşerek varil başına 45.01 dolara geriledi.