Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İngiltere'nin ticari gemilere eskortluk yapması için Hürmüz Boğazı'na bir savaş gemisi gönderirken, ABD ile Çin'in ilerleme beklentilerinin zayıfladığı bir ortamda ticaret görüşmelerine tekrar başlamaya hazırlanması ile birlikte varil başına 56 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 1 yükseldikten sonra hafifçe gevşedi. İngiltere, İran'ın bir İngiliz petrol tankerini alı koymasının ardından, Basra Körfezi'ne 45 Sınıfı savaş gemilerinden birini yollarken, ABD Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemileri korumak için bir koalisyon oluşturmaya çalışıyor. ABD ve Çinli müzakereciler bu hafta Şanghay'da bir araya gelecek, ancak taraflardan hiçbiri uzlaşmaya yönelik bir işaret vermiyor ve bu durum petrolün talep görünümünü olumsuz etkiliyor.

Petrol fiyatları, olumsuz ekonomik görünümün Orta Doğu'dan petrol akışında aksaklık olabileceği endişelerine ağır basmasının ardından bu yıl ikinci kez aylık bazda kayba yöneldi. Hedge fonları, New York vadeli işlemlerinde, geçen hafta ABD ve Almanya'nın hayalkırıklığı yaratan imalat verilerinin talebin düşeceği korkularını güçlendirmesinin ardından, düşüş beklentileri ile açtıkları pozisyon sayısında yaklaşık bir yılın en büyük artışını gerçekleştirdiler.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Orta Doğu'da jeopolitik gerilim, ABD'nin diğer ülkelere Hürmüz Boğazı'ndan geçecek gemileri korumak için bir araya gelme çağrısında bulunmasının ardından bir süre daha yüksek kalacak," dedi ve "Şimdilik petrol daha geniş çaplı ekonomik endişelere ve ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine tepki veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek Singapur saati ile 12:15'te varil başına 56.11 dolara indi. Kontrat Cuma günü 18 sent yükseldi ve son altı günde beşinci kez yukarı yönde hareket etti.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 22 sent düşerek varil başına 63.24 dolara geriledi. Kontrat Geçen hafta yüzde 1.6 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.14 dolar primli işlem gördü.