Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel üreticilerin arz kısıntılarının geleceğine ilişkin belirsizlik, İran'ın ihracatı ve ABD stoklarının seyrinin yatırımcıları tedirgin etmesi ile birlikte Mart ayının başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta varil başına 64 doların altında kaldı ve dünkü yüzde 0.5'lik kaybını korudu. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi veriler stokların geçen hafta düştüğünü gösterirken, bu düşüş Salı günü açıklanan özel sektör verilerinin yarısı kadar gerçekleşti. Öte yandan, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını uzatıp uzatmayacağına ilişkin spekülasyonlar artarken, yaptırımlardan muaf tutulan Asyalı alıcılar, Beyaz Saray'ın İran'dan petrol ithalatı ayrıcalığının sürüp sürmeyeceiğine ilişkin kararını beklemeleri ile birlikte bu ülkeden petrol alımını beklemeye aldı.

Petrol fiyatları bu yıl OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına bağlı olarak yüzde 40'ın üzerinde yükselirken, bu ralli son birkaç haftadır hızını kaybetti. Mayıs ayı, ABD'nin bazı ülkelere İran'dan petrol alımı için sağladığı ayrıcalıkların devam edip etmeyeceğine ilişkin vereceği karardan dolayı petrol piyasası için önemli bir ay. Öte yandan, yine Mayıs ayında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Suudi Arabistan'da yapacağı toplantı gelecekteki üretim seviyeleri hakkında işaretler verebilir.

Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Kei Kobashi, "Yatırımcılar, ABD'nin İran muafiyetlerinin süresinin dolması ve OPEC toplantısını da içeren Mayıs'taki olaylar öncesi bekle-gör durumuna geçiyor," dedi ve "Mayıs ayına kadar bir görüşe varmak zor, zira çok fazla belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent düşerek, Singapur saati ile 11:39'da varil başına 63.72 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 29 sent düşerek 63.76 dolardan kapandı ve bu hafta yüzde 0.3 geriledi. hem WTI hem de Brent kontratları Cuma günü tatil dolayısıyla işlem görmeyecek.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 13 sent düşerek varil başına 71.49 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 210 sent düşüşle 71.62 dolardan kapandı ve bu hafta değişmedi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.74 dolar primli işlem gördü.