Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Omikron varyantının ekonomik toparlanmayı aksatmayacağına dair oluşan iyimser havanın etkisiyle New York Borsasında önceki üç seansta yüzde 9'un üzerinde yükselen vadeli petrol, 73 doların üzerine çıktı. Pfizer Inc. ve BioNTech SE yaptıkları açıklamalarda, ilk araştırmaların Omikrona karşı korunmak için üçüncü bir dozun gerekli olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Resmi verilere göre, ABD ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 241 bin varil düşerken benzin ve içinde dizelin de bulunduğu rafine petrol ürünleri artış gösterdi.

Dünyadaki büyük tüketicilerin stratejik rezervlerini piyasaya süreceğine dair beklentiler ve Omikronun ortaya çıkmasından sonra gerçekleştirdiği 6 haftalık düşüşüne son veren petrol, mevcut aşıların Omikrona karşı etkinliğine dair gelen olumlu raporlardan sonra yükselişe geçti.

Yeni varyantın talep üzerindeki etkisi çok büyük olmasa da bazı ülkeler hava ulaşımına kısıtlamalar getirmiş ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson pandemi kısıtlamalarını ağırlaştırmıştı.

“Piyasa aktörleri Omikron ve Delta varyantlarının ölümcüllük açısından farklı olduğunun farkına varmaya başladılar” diyen VI Investment Corp. Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun’a göre “Talebin etrafındaki endişeler dağıldıktan sonra petrol 70 dolar ve üzerinden işlem görmeye devam edecek” dedi.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,9 artarak 72,99 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,7 artarak 76,31 dolara yükseldi.