Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, OPEC+’ın üretim artırımı konusunda anlaşması ve milyonlarca varil fazladan üretimin piyasalara döneceği beklentileriyle geriledi.

Brent petrol yüzde 1’e yakın düşüş kaydederken Batı Teksas Petrolü de yüzde 0,9 düşüş kaydetti.

OPEC'ten yapılan açıklamada, Ağustos-Aralık döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artırılmasına karar verildiği, 10. Bakanlar Toplantısı'nda varılan anlaşmanın süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldığı ifade edildi.

Öte yandan, Mayıs 2022'den sonra Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın üretim taban seviyelerini artırmaları kararlaştırıldı.

Anlaşma kapsamında BAE’nin mevcut 3,2 milyon varil/gün olan üretim kotası göre 3,5 milyon varil/gün düzeyine yükseltildi.

Haftasonu varılan anlaşma yatırımcıların üretime odaklanmasıyla beraber petrol fiyatlarında daha fazla düşüşe neden olabilir. Piyasa hala sıkı ama kısa süreli bir satış dalgası görebiliriz. Australia & New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes

Eylül vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0,8 düşüşle varil başına 72,99 dolardan işlem görüyor.

Ağustos vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,9 düşüşle varil başına 71,19 dolar civarında bulunuyor.