Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun Viyana'daki altı saat süren toplantısında resmi üretim hedefini ayarlamaya yönelik anlaşmanın detayları konusunda mutabakata varamaması ile birlikte varil başına 58 dolar cvarında dalgalandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seanstaki dalgalı seyrin ardından yüzde 0.3 geriledi. Anlaşma sağlanamamasının ardından kartelin merkezinden ayrılan bakanlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi günlük 500,000 varil daha kısma konusunda anlaşmaya yaklaştıklarını kaydetti. Suudi Prens Abdulaziz bin Selman, enerji bakanı olarak katıldığı ilk toplantıda, basın mensuplarına "yarın güzel haberler" geleceğini söyledi.

Petrol fiyatları, ABD'de azalan ham petrol stokları ve olası ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin ilerleme konusunda iyimser havanın yukarı yönlü havaya katkıda bulunmasının etkisiyle Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Bu yıl üretim kısıntılarına sadece 3 ay uyabilen Rusya'nın, OPEC'in yoğuşmalı olarak adlandırılan çok hafif petrolün ülkenin kotasından çıkarılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından bu kısıntılara uyumu daha kolay hale geldi. Öte yandan ırak için yeni üretim hedefi diğer üzerinde durulan bir konuydu.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "OPEC eğer resmi olarak yoğuşmalı petrolü Rusya'nın üretim kotasından çıkarırsa ve Irak ve Nijerya'nın uyum seviyesini iyileştirmeye yönelik bir çözüme ulaşamazsa, petrol fiyatlarının daha da düştüğünü görebiliriz," dedi ve "OPEC resmi açıklamasını yaptığında detaylar önem kazanacak" değwerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent düşerek Singapur saati ile 13:06'da varil başına 58.27 dolara indi. Kontrat Perşembe günü kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra önceki kapanış seviyesinde günü tamamladı. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.6 yükseldi ve 20 Eylül'den bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 23 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 63.16 dolara tırmandı. Kontrat bu hafta yüzde 1.1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.96 dolar primli işlem gördü.