Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısına gittiğine ilişkin yeni, işaretler ve Venezuela'da derinleşen krizin fiyatlardaki yukarı yönlü görünümü desteklemesinin ardından, son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu hareketine devam ettti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 2.4 yükseldikten sonra yüzde 0.7 kadar daha değer kazandı. OPEC'in ham petrol üretimi, Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Mart ayında da düşerek üst üste dördüncü ayda da aşağı yönde hareket etti. Venezuela'daki elektrik kesintileri arzı daha da sıkıştırırken, Bloomberg'in anketine göre, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerim ham petrol stoklarının geçen hafta düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkinliği ve aynı zamanda, küresel büyüme görünümünün korkulan kadar kötü olmayabileceğine ilişkin son dönemde gelen işaretlerle birlikte bu yıl yüzde 36 yükseldi. İran Petrol bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Pazartesi günü Moskova'da yaptığı açıklamada, Haziran ayında bitecek olan üretim kısıntıların kolayca uzatılabileceğini kaydetti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Suudi Arabistan söylediklerine uydu ve her ay üretimi düşürdü, bu nedenle her ülkenin üzerinde taahhütlerine uyma baskısı oluştu," dedi ve "Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarınının üretim kısıntılarını uzatıp uzatmayacağı ve İran'a uygulanan yaptırımlar için bazı ülkelere tanınan muafiyete ilişkin yaklaşan karar fiyatların yönü konusuna temel belirleyiciler olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent yükselerek Singapur saati, ile 12:03'te varil başına 61.80 dolara tırmandı. Kontrat erken saatlerde 43 sent kadar yükseldi ve 62.02 dolara kadar çıkarak 8 Kasım'dan bu yana güniçi en yüksek seviyesini gördü.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent yükselerek varil başına 69.20 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.30 dolar primli işlem gördü.