Küresel gösterge Brent, önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 yükseldikten sonra varil başına 83 dolar civarında işlem gördü; ABD ham petrolü ise 78 doların altında kaldı. OPEC+'ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmasını önlemek için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılmaları konusunda baskı yapıyor, ancak Perşembe günü yapılacak sanal toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya.
Delegeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD'den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışından gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent'in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesinin ardından petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.
ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Daha derin arz kesintileri yapabileceklerine dair artan beklentiler var. Bu artan beklenti, OPEC+'nın bugün ilerleyen saatlerde hayal kırıklığı yaratması durumunda piyasa için aşağı yönlü risk bırakıyor" dedi.
Helima Croft'un da aralarında bulunduğu analistler bir notta, RBC Capital Markets LLC'nin, OPEC+'nın büyük olasılıkla Angola ve Nijerya ile daha geniş grubun üretime ilişkin tartışmalara başlamasına olanak sağlayacak bir anlaşmaya varmasını beklediğini belirtti.
Citigroup, bir notunda en olası sonucun, Suudi Arabistan'ın 2024'ün ilk çeyreğinde günlük 1 milyon varillik kesintiyi kaldırması ve geri kalan OPEC+ üyelerinin genel olarak gelecek yıl için mevcut kotalarına bağlı kalmaları olacağını belirtti. Banka, daha derin bir düşüş ihtimalinin yüzde 20 olduğunu, bunun da varil başına 5 dolarlık bir ani yükselişi teşvik edebileceğini söyledi.