Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, son üç yılın en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, Orta Doğu'da devam eden gerilim ve ABD'de ham petrol stoklarının düşüşüne devam ettiğine ilişkin işaretlerin etkisi ile 2020 yılına yukarı bir hareket ile başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1 düşmesinin ardından yüzde 0.9 kadar yükseldi. Iran destekli Iraklı göstericiler, ölümlerle sonuçlanan hava saldırılarını protesto etmek amacıyla ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği civarında gösteriler düzenlemelerinin ardından geri çekildi ve büyükelçilikten uzaklaştı. ABD'de özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ülkede ham petrol stokları geçen hafta 7.8 milyon varil düştü. Resmi stok verileri Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından Cuma günü açıklanacak.

Batı Teksas petrolünün (WTI) 50 günlük hareketli ortalaması da 200 günlük ortalamanın üzerine çıakrak "altın kesişim" olarak adlandırılan durumun ortaya çıkmasına neden oldu. Bu formasyon yukarı yönlü işaret olarak değerlendiriliyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını derinleştirmesi ve ABD-Çin arasında kısmi ticaret anlaşmasına varılmasının desteği ile 2016 yılından bu yana en iyi yıllık performansını gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump, ticaret anlaşmasının ilk fazının 15 Ocak'ta imzalancağını ve ardından ikinci fazın görüşmeleri için Pekin'e gideceğini söyledi.

AxiTrader Ltd. baş Asya stratejisti Stephen Innes, "Irak'ta artan tansiyon yakından izleniyor, ancak gerçek bir saldırı olmazsa, petrol büyük çaplı bir destek bulamayabilir," dedi ve "Fiyatlar ayrıca ABD ve Çin arasındaki ticaret gelişmelerinden de destek alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şubat vadeli WTI, Nymex piyasasında, 25 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 11:03'te varil başına 61.31 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 62 sent düşüşle 61.6 dolardan kapandı. Fiyatlar 2019 yılında yüzde 34 yükseldi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 27 sent ya da yüzde 0.4 değer kazanarak varil başına 66.27 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.23 dolar primli işlem gördü.