Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artmakta olan gerilim arz kesintilerinden dolayı yatırımcıları tedirgin ederken, ABD ile Çin'in görüşmelerin yenden başlamasının ardından soruna çözüm getirilebileceğine ilişkin beklentilerin düşük olması ile birlikte kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 2.2 ralli yaptıktan sonra fazla değişmedi. Avrupalı güçler, İran'dan uranyum zenginleştirmesi konusunda 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen sınırları aşmamasını istedi, ancak yaptırımlar konusunda bir tehdit getirmedi. Bölgede gerilim, İngiltere'ye ait kuvvetlerin Cebelitarık açıklarında İran petrolünü taşıyan bir tankeri alıkoymasının ardından yüksek kalmaya devam ediyor.

Petrol fiyatları geçen hafta, küresel talebin kötüleşmekte olduğuna ilişkin endişelerin Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını uzatma kararına ağır basmasının ardından düştü. ABD-Çin görüşmeleri tekrar başlarken, beyaz Saray, anlaşmaya varmanın zaman alacağı uyarısında bulundu. Yatırımcılar ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Kongre'de yapacağı ve faiz indirimlerine ilişkin işaretler verebileceği konuşmayı da bekliyor.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Petrol, Orta Doğu'da kaza ile bir çatışma olabileceğine ilişkin endişelerin artmasından destek buluyor, "dedi ve "Yatırımcılar ABD-Çin ticaret savaşı konusunda bekle-gör modunda, zira ham petrol talebi müzakerelerin yeniden başlamasının hemen ardından artmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent düşerek Londra saati ile 07:02'de varil başına 57.49 dolara çıktı. Fiyatlar seans içinde yüzde 0.6 kadar yükseldi. Kontrat Cuma günü yüzde 0.3 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 1.6'ya daralttı. Perşembe günü ABD'deki tatil nedeniyle kapanış fiyatı oluşmadı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 64.22 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü yüzde 1.5 yükselişle kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.67 dolar primli kapandı.