Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD’nin diğer ülkelerle koordineli bir rezerv satışı duyurusu yapacağı beklentisiyle düşmeye devam ederken OPEC+ tüketici ülkelerin satış kararında ısrar etmesi durumunda küresel piyasalara talep edildiği kadar ham petrol arz artışı sağlayamayacağı konusunda uyarıda bulundu.

New York'da varil başına petrol fiyatı, pazartesi günü 0,9’luk artış kaydettikten sonra salı günü 76 doların altına düştü. Bloomberg'in haberine göre, ABD rezerv kullanımını diğer ülkelerle koordineli olacak şekilde salı günü duyurmayı planlıyor.

Japonya, Hindistan ve Güney Kore ile birlikte yapılması beklenen satış hamlesi, tüketiciler tarafından yapılması açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu ülkeler haricinde Çin de rezervlerinden bir kısmını kullanıma açacağını belirtti.

OPEC+ temsilcileri yaptıkları açıklamada mevcut piyasa koşullarında milyonlarca varili piyasaya sürmenin adil olmayacağını ve grubun önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda üretim kapasitesini arttırma planlarını yeniden gözden geçireceğini belirtti. Bununla birlikte ABD ve Avrupa’da yükselen Kovid-19 vakaları petrole olan taleple ilgili endişelerin artmasına neden oldu.

Üretici ve tüketici ülkeler arasındaki anlaşmazlık küresel petrol piyasası için bir hakimiyet savaşına dönüşme riski taşıyor. Petrol fiyatlarındaki artış son haftalarda tüketici ülkelerin stratejik rezervlerinden bir kısmını piyasaya süreceği söylentileriyle kesintiye uğramıştı.

ABD zaman içinde en az 35 milyon varillik bir satış yapmayı planlasa da Beyaz Saray’a yakın kaynaklara göre durum değişkenliğini koruyor ve kesin bir karar verilmedi.

ABD’den yapılacak 35 milyon varillik satışın dikkate değer olacağını söyleyen ING Groep Emtia Stratejileri Başkanı Warren Patterson yaptığı açıklamada; "Diğer ülkelerden yapılacak olası satışları da göz önünde bulundurduğunuzda oldukça önemli bir hamle olduğunu görüyorsunuz. İlerde yaşanabilecek Covid kaynaklı kısıtlamalar ve olası stratejik petrol rezervi satışları OPEC+ ülkelerinin arz kapasitesini arttırma çalışmalarını durdurmaya ikna edebilir" dedi.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,7 düşüşle varil başına 76,24 dolara geriledi.

Ocak vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,5 düşüşle 79,34 dolara geriledi.