Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarında yeni başlayan sıçrama, Çin'in Hubei bölgesinde, enfeksiyonların sayım yöntemindeki değişiklik ile birlikte,  15,000 yeni virüs vakasının görüldüğünün açıklanması sonrası türbülansa girdi.

Salgının tam kalbindeki bölgenin yönetimi, önceki kuşkulu vakaların tekrar gözden geçirildiğini ve günlük açıklamalarda verilerin "klinik tanı" vakalarını da içerecek şekilde revize edildiğini belirtti. Bu duyuru, virüsün yayılmasında azalma olduğu ve küresel ekonominin önemli bir yavaşlama yaşamayacağına ilişkin iyimserlikle Pazartesi kapanışından bu yana yaklaşık yüzde 5 yükselen ham petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Ancak fiyatlar daha sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Virüs sayısının sayımında revizeye gidilmesi, Rusya üzerinde OPEC + koalisyonunun salgından dolayı darbe alan petrol talebine tedbir olarak piyasaya denge kazandırmak için ilave üretim kısıntılarına gitme planını destekleme yolunda baskıyı artırabilir. Zayıflayan tüketimin diğer bir işareti ise, ABD'de ham petrol stoklarında görülen son üç ayın en büyük haftalık artışıydı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Petrol fiyatları konsolide olmaya başlarken, keskin bir yükseliş beklenmemeli," dedi ve Çin'de enerji talebinin azalması halen piyasa için bir problem" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 12:21'de varil başına 51.36 dolara çıktı. Kontrat, virüs verileri açıklanmadan önce yüzde 1.5 yukarıdaydı ve açıklamanın ardından yüzde 0.5 kadar düştü. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.5 yükseldi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.1 yükselerek varil başına 55.87 dolara ulaştı. Kontrat önceki seansta yüzde 3.3 değer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.30 dolar primli işlem gördü.