Petrol rezerv satışında sırada ABD mi var?
Çin'in Eylül ayında stratejik petrol rezervlerinden satışa başlamasının ardından ABD de petrol fiyatlarının düşürülmesi için stratejik rezervlerin kullanımının seçenekler arasında değerlendirildiğini söyledi.
ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ABD hükümetinin stratejik petrol rezervlerinin fiyatları düşürmek için kullanılabilecğeini belirterek, “Tüm enstrümanlar şu an değerlendiriliyor” dedi.
Financial Times’ın Enerji Geçiş Stratejileri Zirvesi’nde konuşan Granholm, ulusal stratejik petrol rezervlerinin kullanılmasının değerlendirilen seçenekler arasında bulunduğunu söyledi. Ham petrol ihracatının yasaklanmadığını belirten Granholm, “Bu da şu an kullanmadığımız seçenekler arasında fakat sonuçta o da bir seçenek olarak değerlendirilebilir” dedi.
Meksika Körfezi’nde bulunan stratejik petrol rezervleri, dünyanın en büyük ham petrol rezervi olma özelliğini taşıyor. 617,8 milyon varile ulaşan rezervler ABD’nin petrol ihtiyacını bir ay boyunca karşılamaya yetecek bir büyüklüğe sahip.
En son 2011 yılında Obama yönetiminde, diğer Ulusal Enerji Ajansı üyeleriyle beraber çalışarak, yükselen fiyatların düşürülmesi için ulusal rezervler kullanılmıştı. ABD’den petrol ihracatı, Kongre 2015 yılında federal kısıtlamaları kaldırdığından beri serbest bulunuyor.
Goldman: Rezerv kullanımı etkili olmaz
Goldman Sachs ise ABD’nin stratejik rezervleri kullanmasının çok ufak bir etkisinin olacağını düşünüyor.
Onaylandığı takdirde rezervlerden 60 milyon varillik bir kullanım olacağını belirten Goldman Sachs, bunun sene sonu tahminleri olan varil başına 90 dolara sadece 3 dolarlık bir aşağı yönlü risk oluşturacağını belirtti.
Rezerv kullanımının yapısal üretim açığından dolayı sadece geçici bir etki yaratacağını belirten banka, küresel petrol piyasalarının 2023 yılından itibaren bu yapısal sorunlarla daha fazla karşılacağını söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrasında Biden yönetiminin OPEC üyeleri ile temasa geçtiğini ve petrol ürünlerinin maliyetlerini kontrol altına almak için her seçeneğin değerlendirildiğini söylemişti. Psaki, "Aralarında OPEC'in de olduğu uluslararası ortaklarımız ile rekabetçi piyasaların önemini, toparlanmanın desteklenmesi için daha fazla şey yapmayı konuşuyoruz" demişti.
Çin Eylül'de rezervleri kullanmaya başlamıştı
Çin, tarihi bir adım atarak, ülkenin önde gelen petrol rafinerileri PetroChina Co. Ltd.’nin bir birimi ve Hengli Petrochemical Co. Ltd.’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilk kez stratejik petrol rezervlerinden satış yapmıştı.
Hükümet, Eylül ayının başlarında yaptığı bir açıklama ile, rezervlerden petrol satışı yapacağını ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde duyurmuştu. Bu karar, küresel petrol göstergesi Brent’in, küresel enerji darlığı dolayısıyla 2018’den bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında seyretmesi ile birlikte gelmişti.
Satılan petrolün Çin’e maliyeti, bu petrollerin depolara fiyatların pandemi dolayısıyla sert düştüğü geçen yılın Nisan ve Ağustos aylarında koyulmasından dolayı muhtemelen 30 dolar ile 40 dolar arasında. Bu prim hükümetin lokal rafinerilere petrol satışından kar ettiği anlamına geliyor.