Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Rusya'nın OPEC + koalisyonun üretim kısıntılarına taahhüdünü tekrar teyit etmesi ve Venezuela'daki aksaklıkların arzın daha da sıkıştığına ilişkin işaretlere katkıda bulunmasının ardından kazançlarını dört ayın en yüksek seviyesi yakınında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 1.9 yükseldikten sonra yatay seyretti. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, dünyanın ikinci en büyük ham petrol üreticisi konumundaki Rusya'nın Mart sonuna kadar günlük 228,000 varil olan üretim kısıntısı taahhüdünü karşılayacağını kaydetti. Venezuela'nın önemli petrol limanlarının, önceki gün elektrik kesintisinden dolayı ihracatın durmasının ardından, Salı günü de kapalı kaldığı kaydedildi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının fazla stokları eritebilmek için arz kısıntısına gitmesinin adından 2009'dan bu yana en iyi çeyrek dönem performansını gerçekleştirmeye yöneldi. ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışın yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler, Venezuela'da elektrik kesintileri ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları da petrol fiyatlarını desteklerken, talep görünümü, yatırımcıların ABD ile Çin2in ticaret savaşını sonlandırıp sonlandırmayacağına bakmalarından dolayı belirsiz kalmaya devam ediyor.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Rusya verdiği söze iyi uyuyor," dedi ve "Yatırımcılar, Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiye daha fazla güven duyuyorlar ve Venezuela'daki arz aksaklıkları piyasanın daha da sıkışacağı yolundaki endişeleri artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek Singapur saati ile 11:04'te varil başına 60.01 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.12 dolar yükselerek 59.94 dolardan kapandı. Fiyatlar bu çeyrekte şimdiye dek yüzde 32 yükseldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent yükselerek varil başına 68.09 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü 76 sent ya da yüzde 1.1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.08 dolar primli işlem gördü.