Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın haftasonu petrol tesislerine düzenlenen ve üretiminn önemli kısmının durmasına neden olan saldırıların ardından üretimini toparlama hızına ilişkin şüphelerden dolayı yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki günde Pazartesi günkü yüzde 15'lik kazancının yarısını geri verdikten sonra yüzde 1.7 yükseldi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Suudi Arabistan, saldırıların ardından küresel piyasalardan akaryakıt arıyor ve bir defalığına alım yapmaya çalışıyor. Dow Jones'ta çıkan bir habere göre, Krallık ayrıca Irak'tan rafinerilerinde işlemek üzere 20 milyon varil ham petrol talep etti. Ancak her iki ülkenin yetkilileri de bu haberi yalanladı.

Piyasa, Suudi Arabistan'ın ihracat taahhütlerini yerine getireceğini ve üretimi hızlı bir şekilde toparlayacağını açıklamasına karşın oldukça tedirgin durumda. Öte yandan, Suudi Arabistan'ın saldırıları İran'ın desteklediği yolunda şüphelerinin olmadığını açıklamasının ve ABD Başkanı Donald Trump'ın iran'a kısa bir süre içinde ilave yaptırımlar getirileceğini söylemesinin ardından Orta Doğu'da düşmanlıkların yeniden hız kazanabileceği yolunda endişeler de var

PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas Varga, "Petrol piyasasına sakinliğin hakim olduğunu söylemek abartılı" dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında 96 sent yükselerek New York saati ile 09:00'da varil başına 59.07 dolara çıktı. Kontrat, Salı günü yüzde 5.7 düştükten sonra Çarşamba günü yüzde 2.1 daha geriledi.

Kasım vadeli Brenet petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.5 geriledikten sonra 1.36 dolar yükselerek varil başına 64.96 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 6.02 dolar primli işlem gördü.

(17:00'de güncellendi)