Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'da bir petrol sahasına düzenlenen insansız hava aracı saldırısının jeopolitik riskleri yeniden ön plana çıkarması ve ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinin süreceğine ilişkin işaretlerin yatırımcı iyimserliğini bir miktar artırmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.7 yükseldikten ve son üç haftada ilk kez haftalık bazda kazanç gerçekleştirdikten sonra yüzde 1 değer kazandı. Yemenli militanlar haftasonu Suudi Arabistan'ın güneydoğu kesiminde yer alan Shaybah petrol sahasındaki tesislere saldırıda bulundu. Saudi Aramco'dan yapılan açıklamada, saldırı sonucu ufak bir yangın çıktığı ve üretimde aksama olmadığı duyuruldu. ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Çin ile ticaret konusunda görüştüğünü, ancak henüz bir anlaşma için hazır olmadığını kaydetti.

Petrol, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının kızışması ve bunun da küresel ekonomik büyüme görünümü üzerinde olumsuz etkisinin olması ile birlikte, Nisan sonundaki zirvesinden yaklaşık yüzde 17 düştü. Orta Doğu'da petrol tankerlerine ve petrol sahalarına düzenlenen bir dizi saldırı petrol fiyatlarına geçici destek sağlarken, aşırı arz durumu piyasa için temel endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Öte yandan Suudi Arabistan'ın OPEC ve ortaklarını üretimi daha da kısması konusundaki ikna etmeye zorlandığına ilişkin işaretler var.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Suudi Arabistan'daki saldırı piyasaları güçlü tutuyor," dedi ve "ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimin görünürde azalması da yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 53 sent ya da yüzde 1 yükselerek Singapur saati ile 11:31'de varil başına 55.40 dolara çıktı. Salı günü vadesi dolacak olan bu kontrat geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi.

Ekim vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 65 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek 59.29 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 3.94 dolar primli işlem görüyor. Bu Mart 2018'den bu yana en düşük farkı işaret ediyor.