Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC toplantısına dört yılı aşkın sürenin en kötü tepkisini vermesinin ardından toparlanmakta güçlük çekiyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, özel sektör raporunun ABD'de petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 5 milyon varil düştüğünü göstermesinin ardından hafifçe yükseldi. Ancak fiyatlar, küresel ekonomiye yönelik endişelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını dokuz ay daha uzatma kararına ağır bastığı Salı günkü yüzde 4.8'lik kaybın ardından toparlanmaktan hala oldukça uzak. Bu düşüş, Kasım 2014'ten bu yana OPEC toplantılarından sonra görülen en büyük kaybı işaret ediyor.

Petrol fiyatları bu hafta, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatma kararının küresel büyümeye ilişkin endişeler tarafından bastırılması ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Grup Salı günü üretim kısıntılarının 2020 yılına sarkmasını kararlaştırdı, ancak arz bolluğunun boyutunu belirleyebilmek için hangi stok ölçümünün kullanacağı konusundaki bölünmüşlük devam ediyor. Öte yandan, küresel büyümeye yönelik kaygılar, ABD, Çin ve Avrupa'dan gelen zayıf imalat sanayi verileri sonrası tekrar ön plana çıktı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Büyüme endişeleri ham petrol piyasası üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Piyasalar OPEC + koalisyonunun süregelen fiyatlarda ne ölçüye kadar üretim kısıntısına gidebileceğini değerlendirmeye başladı. Arz kısıntıların daha da artırılması için sınırlı kapasite var" değerlendirmesinde bulundu.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent yükselerek Singapur saati ile 13:55'te varil başına 56.39 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 2.84 dolar düştü ve satışlar kontratın birkaç kilit teknik seviyeyi aşağı yönde kırması ile birlikte hız kazandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 4.1 düştükten sonra 16 sent yükselerek varil başına 62.56 dolara ulaştı. Aralık 2019 ve Aralık 2020 kontratları arasındaki fark Salı günü 1.91 dolara indi. Bu fark WTI'ın aynı kontratları için 2.44 dolar seviyesinde. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.05 dolar oldu.