Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Saudi Aramco'ya ait 2 fabrikaya silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı düzenlenmesi sonrasında tedariğin yarıya inmesinin ardından varil başına 10 dolara kadar artış kaydedebilir.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ilk belirlemelere göre, saldırı sonucu meydana gelen patlamaların 5.7 milyon varil (şirketin günlük petrol üretiminin yaklaşık yüzde 50'si) ham petrol tedariğinin durmasına yol açtığını kaydetmişti.

CNBC'ye konuşan petrol analistleri ve traderları saldırıların emtia fiyatları üzerindeki etkisinin çift haneli olabileceğini belirtti.

Lipow Oil Associates'ın Başkanı Andrew Lipow, "Bu önemli bir olay. En kötü ihtimalin gerçekleşmesinden korkuyorum. Piyasanın Pazar günü varil başına 5 - 10 dolar artıda açılmasını bekliyorum. Bu yakıtın galonuna 12 - 25 cent olarak yansır." dedi.

Clearview Energy araştırma birimi yöneticisi Kevin Book, söz konusu olayın etkisinin, onarım süresine bağlı olduğunu ve bu sürenin birkaç haftadan aylara kadar zaman alabileceğini söyledi.

Book'un notunda baz senaryolarının günlük 1 milyon varil net açık ya da Brent petrolde 60 dolarlık kapanış fiyatına göre en az 6 dolarlık primi işaret ettiği ifade edildi. Notta, "Arzın dengelenmesi ve tedariğin üç hafta boyunca sağlanmayacağı varsayıldığında modelimiz varil başına 10 dolarlık artışı işaret ediyor." dendi.

WTI petrol vadeli kontratları Cuma gününü yüzde 0.4 ekside 54.85 dolardan, Brent petrol vadediler ise yüzde 0.2 düşüşle varili 60.25 dolardan tamamlamıştı.

CNBC.com