Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta son bir yılın en düşük seviyesinden yükseldi. Ancak traderların fazla petrolü tankerlerde depolamaya çalışması ile birlikte, koronavirüs salgınından bu yana arz bolluğunun daha da artmasının piyasa üzerindeki etkileri sürüyor.

Dünyanın en büyük petrol traderları, virüs salgınının Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'i olumsuz etkilemesi ile birlikte artan aşırı arz durumu ile başa çıkabilmek için ellerindeki ham petrolü denizdeki tankerlerde depolamaya çalışıyor. Çinli enerji ithalatçıları, hastalıktan dolayı uygulamaya koyulan seyahat yasakları ve karantinalar nedeniyle azalan akaryakıt talebi ile birlikte, artan stoklara çare bulmaya çalışıyor. Bu şirketlerden biri mücbir durum ilan etti.

Artan petrol bolluğu ve OPEC ve ortakları arasında buna verilecek tepkiye ilişkin görüş ayrılıkları piyasada, kısa vadeli petrol fiyatlarının daha ilerideki kontratlara göre daha ucuz olduğu contango durumunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Petrol Salı günü, diğer piyasaların yükseldiği bir ortamda yukarı yönde hareket ederken, ABD ham petrolündeki contango durumu son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Ham petrol, koronavirüsten kaynaklanan talep çöküşüne ilişkin endişelerin baskısı altında kalmaya devam ediyor," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen salgındaki artışa paralel olarak aşağı yönde hareket etmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadekli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında yüzde 1 yükselerek Londra saati ile 07:28'de varil başına 50.07 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.5 düşerek 49.57 dolar ile 13 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün yüzde 2.2 düştükten sonra yüzde 1 tırmanarak varil başına 53.81 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 3.55 dolar primli işlem gördü.