Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektör verilerine göre petrol stoklarının beklenenden keskin bir düşüş yaşamasıyla, kazançlarını 41 dolar civarında korudu.

Vadeli kontratlar New York piyasasında, özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerinin geçen hafta ham petrol stoklarının 5.42 milyon varil azaldığını işaret etmesi ile birlikte, Çarşamba günü %2.1 yükseldikten sonra, hafif bir artış kaydetti.

Eğer özel sektör verileri Çarşamba akşamı açıklanacak resmi verileri teyit ederse, bu Ağustos ayından beri yaşanan en büyük haftalık düşüş olacak. Öte yandan APİ verileri, benzin ve distile petrol stoklarında da geçen hafta bir düşüş olduğunu işaret ediyor.

ABD Hazine Bakanı Steve Muchin’in gelecek ayki seçimlerden önce bir mali teşvik paketinin çıkarılmasının zor olduğunu söylemesinin, Amerikan stok rakamlarının etkisini baskılamasından sonra bile petrol fiyatlarında bir yükseliş yaşandı.

Petrol piyasalarına dair beklentiler Asya’dan pozitif işaretlerle birlikte iyimserlik kazandı. Hindistan’da festivaller döneminin yaklaşmasının talebi artıracağı beklentisi ile petrol rafine işlemleri hız kazanırken, Çinli bir mega-rafineri Orta Doğu ham petrolünden yüklü miktarda satın aldı.

Piyasa yapısı da fiyatlarda bir güçlenmeyi işaret ediyor. Brent petrolün teslim tarihinindeki zaman aralığına ilişkin contango giderek daralırken, bu durum arz fazlası endişelerinin azalması ile birlikte yükselen bir piyasanın sinyallerini veriyor.

VI Investment Corp kıdemli emtia analisti Will Sungchill Yun, “Fiyatlarda yaşanan yükseliş, stok verisi ve OPEC+ üretim anlaşmasına uyumdan geçici bir destek aldı” dedi ve “ABD mali teşvik paketinin Kasım ayından önce gelme ihtimalinin çok düşük olması ve Batı’da koronavirüs vakalarında yaşanan artışla birlikte petrol fiyatlarında oynaklık bir müddet daha devam edecek” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:06’da %0.2 yükselerek varil başına 41.10 dolar seviyesine ulaştı. Kontrat 12 Ekim’deki kapanışından bu yana %4 ralli yaptı.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü %2.1 değer kazandıktan sonra %0.1 yükselerek varil başına 43.38 dolar seviyesine geldi.