Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin ham petrol stoklarının geçen hafta son üç haftada ilk kez arttığını göstermesi ve buna bağlı olarak aşırı arza ilişkin endişelerin tekrar ortaya çıkması ile birlikte düşüşünü sürdürerek varil başına 32 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 3.8 düştü ve son üç haftada ilk kez üst üste iki gün düşüş gerçekleştirmeye yöneldi. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 8.73 milyon varil arttı. Perşembe günü açıklanacak olan resmi veriler de bunu teyit ederse, stoklar bu yılın en büyük artışını gerçekleştirmiş olacak.

Petroldeki ralli Çarşamba günü, Moskova'nın OPEC + anlaşması dahilinde taahhüt ettiği üretim kısıntılarını Temmuz ayından itibaren azaltmak istediğinin işaretini vermesi ile teklemeye başladı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman daha sonra yaptıkları açıklamada, 9-10 Haziran toplantısı öncesi arz kısıntısı anlaşmasına yönelik işbirliklerini tekrar vurguladı.

Petrol bu ay, üretim kısıntılarının küresel arz fazlasını azaltması ve koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından talebin artmakta olduğuna ilişkin işaretlerle beraber yaklaşık yüzde 70 yükseldi. Fiziki piyasa da, Asya'da rafineriler geçmişte biriken kargoları alması ile birlikte toparlanma işaretleri gösteriyor. ABD'de bulaşıcı hastalıklar konusunda en yetkili kişi, koronavirüs aşısının yıl sonuna kadar hazır olma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Ancak pandeminin yol açtığı hasar tüm sektörü etkilemeye devam ediyor. ABD'li petrol devi Chevron Corp. bu yıl küresel işgücünde yüzde 10 ila yüzde 15 azaltmaya gitmeyi planlıyor. Bu, büyük petrol şirketleri arasında en büyük işçi çıkarma planını işaret ediyor. Washington ile Pekin arasındaki ilişkiler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Hong Kong'un artık Çin'den bağımsız olmadığını Kongre'ye bildirdiklerini açıklamasının ardından daha da bozuldu.

Singapur'da Oversea Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "OPEC + koalisyonunun gelecekteki üretim kısıntılarına ilişkin belirsizlik halen devam ediyor ve bu durum petrol fiyatlarındaki aşağı baskıyı artırıyor," dedi ve "Diğer bir faktör ise ABD-Çin gerilimindeki artış ve sonuç olarak, fiyatlarda kısa vadede volatilitenin sürdüğünü görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 4.5 düştükten sonra 1.24 dolar kayıpla Singapur saati ile 13:00'te varil başına 31.57 dolara indi. Vadesi Cuma günü dolacak Temmuz vadeli Brent petrolü, önceki seansta yüzde 4 düştükten sonra yüzde 2.5 gerileyerek varil başına 33.88 dolara geriledi. Daha aktif işlem gören Ağustos kontratı yüzde 2.3 aşağıdaydı.