Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini talepte toparlanmaya ilişkin küçük işaretlerden, küresel depolama kapasitesi sınırlarının zorlanmasına yol açan büyük miktardaki arz bolluğuna çevirmeleri ile birlikte, beş günlük rallisini durdurmasının ardından, varil başına 24 dolar civarına demir attı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.3 düştükten sonra yüzde 1.5 geriledi. Hükümetin resmi verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları, hızı yavaşlasa da, yükselişini 15'inci haftaya taşırken, ABD'nin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing'deki stoklar arttı. ABD'de dört haftalık bazda benzin tüketimi geçen hafta rekor hızda arttı, ancak mevsimsel ortalamanın oldukça altında kalmaya devam ediyor.

Aralarında Suudi Arabistan ve Rusya'nın da olduğu OPEC + koalisyonu, 1 Mayıs'tan itibaren günlük yaklaşık 10 milyon varillik üretim kısıntılarına başlarken, dünyanın en büyük üreticisi ABD'de zor durumdaki petrol arama şirketleri ve Chevron Corp. gibi şirketler üretim kısıntılarına gideceklerini duyurdular. Talebin artmakta olduğuna ilişkin işaretler gelirken, analistlerin büyük kısmı virs öncesi seviyelere en az bir yıl dönülemeyeceğini düşünüyor ve hatta bazı analistler bu seviyelere dönülüp dönülemeyeceğini sorguluyor.

ABD'de eyaletlerin koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmeye başlamaları ile birlikte, akaryakıt talebi artıyor. Florida, daha önce normalin yüzde 50 altında olduğunu bildirdiği benzin talebinin şimdilerde yüzde 25-30 aşağıda olduğunu kaydetti. Petrol rafinerisi Delek U.S. Holdings Inc., Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Teksas ve Arkansas'ın kırsal bölgelerinde talepte iyileşme gördüklerini duyurdu.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Piyasa çift kutuplu hale geldi. Arz-talep farkının kapanması konusunda iyimserlik ve kötümserlik arasına sıkışmış durumda," dedi ve "Önümüzdeki günlerde volatilitenin devam etmesini bekliyorum," değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent düşerek Londra saati ile 07:55'te varil başına 23.62 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 4.2 kadar yükselmişti. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü 1.25 dolar düştükten sonra yüzde 1 gerileyerek varil başına 29.43 dolara indi.