Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD stoklarında yaşanan sürpriz artış ve Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminini düşürmesiyle beraber varil başına 41 doların altına indi.

Hükümete bağlı Enerji Enformasyon İdaresinin perşembe günü açıkladığı resmi verilere göre, ABD ham petrol stokları 4.28 milyon varil yükseldi.

UEA ise en son yayımladığı aylık raporunda, önümüzdeki çeyrek için küresel petrol talebi öngörüsünü 1.2 milyon varil düşürdü.

Fakat stoklardaki artışa rağmen aşı haberleriyle birlikte pazartesi günü fiyatlarda yaşanan yükseliş, petrolün bu hafta yüzde 8 yukarıda olmasında etkili oldu.

OPEC+’ın üretim kesintilerini sonlandırma tarihini ertelemesi de bu hafta piyasaları destekleyen bir diğer gelişme oldu.

Aşı haberleri petrole gülü bir destek sağlamış olsa da en önemli üç merkez bankasının başkanı aşının ekonomik toparlanma için yeterli olmayacağını vurguluyor.

“Aşının hemen uygulanacağına dair beklentilerden oluşan gerçeklik bir miktar şişirilmiş olabilir.” diyen Samsung Futures Inc analisti Kim Kwangrae, “Fiyatlar koronavirüs vakalarındaki artış ile küresel talebin baskılanmasıyla kısa vadede baskı altında.” diye ekledi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü WTI, Nymex piyasasında, perşembe günü yüzde 0.8 değer kaybettikten sonra Singapur saatiyle 11:30’da yüzde 2.1 daha düşerek varil başına 40.25 dolar seviyesine geldi.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta yüzde 0.6 düşüş yaşadıktan sonra yüzde 1.8 değer kaybederek varil başına 42.77 dolar seviyesinden işlem gördü.