Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş ve doların değer kaybetmesinin kötüleşen talep görünümüne ağır basmasıyla varil başına 40 doların üzerinde kazançlarını korudu.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Çarşamba günü %2.4 değer kazanarak iki haftanın en büyük yükselişini yakaladıktan sonra yatay seyretti. Devlete ait Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, Amerikan ham petrol stokları geçen hafta 2 milyon varil civarı düşerek Nisan’dan bu yana en düşük seviyesine indi ve distile stoklarda da sürpriz bir düşüş yaşandı.

Stokların geçen hafta azaldığını gösteren veriler, sürekli kötüleşen talep toparlanmasına bir soluk aldırmış oldu.

Uçuşları gerçek zamanlı olarak takip eden Flightradar24 verilerine göre, dünya çapındaki ticari uçuşların 7 günlük hareketli ortalaması Ağustos ayı ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bunların hepsi birkaç büyük petrol traderının anlamlı bir toparlanmanın 18 ay sürebileceğini söylemesi sonrasında oldu.

Petrol, Eylül ayında yaşanan keskin fiyat dalgalanmaları sonrasında, geçen aylarda seyrettiği fiyat aralığına geri döndü ve zayıf talep ile birlikte riskler aşağı yönlü görünüyor. ABD’de seçimlerden önce bir mali teşvik paketinin çıkarılıp çıkarılmayacağı belirsizliğini korurken, bazı Avrupa ülkeleri de koronavirüs vakalarını kontrol altına almak için karantina önlemlerini yeniden uygulamaya başladı.

Oanda Asia Pacific kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, “Talep 2019’dan daha düşük bir seviyede sabitlendi, bu da fiyatların bu ortamda daha yukarı hareket etmeyeceği anlamına geliyor” dedi ve "Avrupa’da uygulanan mobilite kısıtlamaları nedeniyle tüketimin düşeceğine dair endişeler artması da beklentilere ket vuruyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:12’de %0.1 düşerek varil başına 40.17 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Eylül ayında %5.6 değer kaybederek, Nisan ayından bu yana ilk aylık düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %1.8 yükseldikten sonra varil başına 42.29 dolar seviyesinde yatay seyretti. Kasım vadeli kontratlar Çarşamba günü 40.95 dolar seviyesinde vadesini doldurdu.