Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrol talep çöküşü endişeleri ile yönünü aşağı çevirdi

Petrol talep çöküşü endişeleri ile yönünü aşağı çevirdi

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına çevirmesi ile birlikte tekrar yükselmeye başladı

Giriş: 14 Nisan 2020, Salı 08:55
Güncelleme: 14 Nisan 2020, Salı 16:17

(16:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları, koronavirüsten dolayı meydana gelen talepteki çöküşün dünyanın en büyük üreticilerinin arz kısıntısına ağır basmasının ardından erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, yoğun arz bolluğuna ilişkin endişelerin sürdüğü bir ortamda yüzde 1.6 düştü. Piyasanın durumunun bir göstergesi olan ABD gösterge petrolündeki temel vadeler arası fiyat farkı, ABD'nin ana ham petrol depolama merkezinde kapasitenin dolduğuna ilişkin spekülasyona bağlı olarak 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

OPEC + koalisyonunun Mayıs ayından itibaren başlayacak günlük 9.7 milyon varillik üretim kısıntısı tarihin en büyük koordineli kısıntısı anlaşmasını işaret ediyor, ancak bu miktar koronavirüs dolayısıyla talepte meydana gelen düşüşün oldukça altında. Bu konudaki tahminler farklılık göstermesine karşın, dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Vitol Group, talebib bu ay günlük 30 milyon varil düşmesini bekliyor. Öte yandan, fiziki piyasada petrol fiyatları vadeli kontratların oldukça altında seyrediyor.

Petromatrix GmbH İdari Direktörü Olivier Jacob, "Bu haftasonu varılan anlaşma, arz ve talep cephesinde fazla bir şeyi değiştirmedi," dedi ve "Stoklar artıyor. Bu nedenle eğrinin yakın tarafında, talep çöküşü arz çöküşünden çok daha fazla. Ham petrolün gideceği tek yer var ve bunlar depolar," değerlendirmesinde bulundu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıntıları Mayıs ayında başlayacak ve küresel üretimde yaklaşık yüzde 10'luk azalmaya yol açacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin üretimi ihtiyaç duyulursa daha da kısabileceğini, ancak bunu sadece diğer ülkelerin de üretimi kısması durumunda yapacağını söyledi. Bakan ayrıca, daha olumsuz talep tahminlerinin çok kötümser olabileceğini, bu nedenle koalisyonun daha fazla kısıntıya gitmesine gerek kalmayabileceğini sözlerine ekledi.

Batı Teksas petrolü (WTI) 36 sent düşerek Londra saati ile 10:49'da varil başına 22.05 dolara indi. Brent petrolü yüzde 0.5 kayıpla varil başına 31.57 dolara geriledi.

Mayıs vadeli WTI'ın fiyatı sonraki ayın kontratının 7 dolar altındaydı ve bu fark 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Contango olarak adlandırıllan bu yapı (yakın vadeli kontratın fiyatının uzak vadelininkinden aşağı olması) , ABD'nin depolama merkezi olan Cushing, Oklahoma'da ham petrol stoklarının geçen hafta en az 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından genişleme gösterdi.

(16:15'te güncellendi)