Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve Avrupa’daki artan vaka sayılarıyla birlikte daha fazla karantina önlemi alınacağına dair işaretlerin, Amerikan petrol stoklarının azalmasından daha etkili olmasıyla düşüş yaşadı.

Hafta boyunca yatay seyreden vadeli kontratlar New York piyasasında Cuma günü %1 civarı düştü. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, distile petrol stoklarında 2003 yılından bu yana en büyük düşüş gerçekleşti ve ham petrol stokları 3.8 milyon varil geriledi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinde petrol arzınım sıkışmakta olduğu yolundaki iyimserliği destekliyor.

Avrupa’da Kovid-19 vakaları artarken, Londra ve Paris’te daha sert kısıtlamalar uygulanmaya başladı. ABD’’nin Orta Batı bölgesinde koronavirüs vakaları yeniden yükselirken, ABD işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Karamsar fiyat beklentileri için diğer olumsuz bir gelişme de Libya’nın petrol üretiminin günlük 500 bin varile ulaşması olarak gösteriliyor.

Piyasalarda dikkatler en çok ABD başkanlık seçimleri ve OPEC+ koalisyonunun Ocak ayında bir üretim artışı planlayıp planlamadığı üzerinde toplanmış durumda. OPEC genel sekreteri Muhammed Barkindo yaptığı bir açıklamada, kuruluşun konuyu enine boyuna değerlendireceğini ve alınacak herhangi bir kararın gelecek yıl piyasaların toparlanmaya devam etmesini sağlayacağını kaydetti.

Axi baş piyasa stratejisti Stephen Innes, “ABD’deki talep beklenenden daha iyi toparlanıyor, fakat Kovid’e ilişkin endişeler hala dünyayı tahrip ediyor” dedi ve “Petrol için en dip seviye göreceli olarak aşikar: Aşı bulunsa bile, yakın zamanda seyahatin pandemi öncesi seviyeye döneceğine dair herhangi bir senaryonun hayal edilmesi zor” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:36’da %1 düşerek varil başına 40.56 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Perşembe günü %0.2 düştü ve hafta boyunca %0.1 aşağıdaydı.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, %1 düşüş yaşayarak varil başına 42.71 dolar seviyesine geriledi ve bu hafta kontrat %0.3 değer kaybetti.