Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları yuandaki keskin düşüşke derinleşen ticaret savaşının talebi azaltacağına yönelik endişeler ve İran’ın haftasonu Basra Körfezi´nde bir tankere el koyduğuna yönelik haberle gerilemesini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde  1.5 ‘a kadar düştü. Yuan/dolar paritesi ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’ e ek gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından 10 yıldan daha fazla bir süredir ilk kez 7 seviyesinin üzerine çıktı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Basra Körfezi'nde 700 bin litre kaçak akaryakıt taşıdığı öne sürülen yabancı bir tankere el koydu, tankerdeki yabancı uyruklu 7 kişiyi gözaltına aldı.

Asya hisse senetleri ve para birimleri dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında Çin’in yuanı zayıflatarak para birimini ticaret savaşında bir silah olarak kullanacağına yönelik korkuların artmasıyla kayıplarını genişletti. Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında faiz indirimi yapılmasının uzun bir gevşeme döngüsünün başkladığını göstermemesine yönelik yaptığı yorumların ardından bu hafta  Fed politika yapıcılarının konuşmalarını bekliyorlar.

Yatırımcılar ABD ile İran arasında tam bir karşılaşma veya askeri çatışmanın olası olmadığını düşünüyor abcak abd çin durumunun daha da kötüleşmesinden endişe duyuyorlar frfi

Tokyo’da Mizuho Research Institute Ltd. Kıdemli Ekonomisti Jun Inoue, “Çin’e yeniden ek tarife uygulanırsa ve Fed faiz oranında tekrar indirime gitmezse petrol fiyatları daha da düşebilir” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 75 sent ya da yüzde 1.4 düşerek Londra saati ile 7:23'da 82 cent kadar kaybın ardından  varil başına 54.91 dolara indi. Kontrat geçen hafta yüzde 1 düştü ve Perşembe günü ise yüzde 7,9 düştü.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 96 sent ya da yüzde 1.6 düşerek varil başına 60.93 dolara geriledi ve geçen hafta yüzde 2.5 düştü.