Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini kısıtlamaların erken kaldırılması durumunda koronavirüs vakalarının yeniden artacağına ilişkin endişelerden talepteki küçük çaplı toparlanmaya çevirmeleri ile birlikte beş haftanın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının oluşturduğu tehdidin devam ettiğini belirterek, hızlı bir normalleşmeye gidilmesi durumunda ölüm ve acının artabileceğini bildirdi. Fauci, ayrıca hızlı yeniden açılmanın ekonomik toparlanmayı da olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Çin'in kısıtlamaları gevşetmesi, salgının başladığı merkez olan Wuhan'da yeni vakaların görülmesinin bölgedeki 11 milyonluk nüfusun tümünü birkaç haftada yeniden testten geçirme talimatının verilmesine neden olması ile birlikte aksamalara ve sıkıntıya neden oldu. Vadeli petrol kontratları New York'ta, kaybının büyük kısmını geri almadan önce yüzde 2.8 kadar düştü.

Virüs vakalarında yeni bir dalga zaten kırılgan olan toparlanma için bir tehdit oluşturuyor. Çin tarafından tercih edilen belli ham petrol çeşitlerinin fiyatları, rafinerilerin petrol işleme oranlarını artırmaları ile birlikte yükselirken, ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette, Amerika'nın zor durumdaki enerji sektörünün, felç edici zararların sıkıntısını çekmesinin ardından, tekrar yola girmekte olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları, tüm dünyada ülkelerin koronavirüs pandemisinin yayılmasını önlemek için kısıtlayıcı tedbirler almasından dolayı enerji tüketiminin çökmesinin ardından bu yıl yaklaşık yüzde 60 düştü. ABD Salı günü bu ve gelecek yıl için küresel petrol talebine ilişkin tahminini düşürürken, danışmanlık şirketi IHS Markit, piyasanın 2021'in ikinci yarısına kadar virüs öncesi seviyelere toparlanmasını beklemediğini kaydetti.

Irak, tebligatı alan iki tradera göre, OPEC ve ortaklarının piyasayı yeniden dengeye getirmek için üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil kısması ile birlikte, en az iki müşterisine sözleşmeli sevkiyatını azalttı. Tüm gözler Suudi Arabistan'a ve bu ülkenin alıcılara ne kadar petrol tahsis edeceğine çevrilmiş durumda. Bu konuda detayların yakın bir zamanda açıklanması bekleniyor.

Oanda Corp.'un Asya Pasifik'ten sorumlu kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Tüm piyasa şu anda kendi kuyruğunu takip ediyor. Fiyatlar dar bir alanda ve aşağı yukarı oynuyor," dedi ve "Petrolün şimdi yukarı yönde hareket etmesi için, ekonomiler yeniden açıldıkça talebin yeniden ortaya çıktığına ilişkin sağlam işaretler görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü yüzde 6.8 tırmandıktan sonra 8 sent düşerek Londra saati ile 08:02'de varil başına 25.70 dolara indi. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 1.2 yükselerek varil başına 29.98 dolardan kapandıktan sonra yüzde 1.2 düşerek 29.61 dolara geriledi.

Petrol piyasası, fiyatların geçen ay tarihinde ilk kez sıfır seviyesinin altına inmesinin ardından ılımlı bir toparlanma gösterdi. Stoklardaki artışlar yavaşlıyor, talebin Hindistan ve Çin gibi büyük Asya ülkelerinde artmakta olduğuna ilişkin işaretler var ve ABD'de benzin tüketimi artıyor.

ABD Enerji Bakanı Brouillette Salı günü Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, "Şimdi 23 eyalet lokal ekonomilerini yeniden açıyor. Bu eyaletlerin toplam benzin talebindeki payı yaklaşık yüzde 40" dedi.

ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, WTI petrolünün dağıtım ve depolama merkezi Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları geçen hafta 2.26 milyon varil düştü. Eğer Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bunu teyit ederse, bu bölgedeki ham petrol stokları 28 Şubat haftasından bu yana ilk kez düşüş göstermiş olacak.