Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD ham petrol stoklarının beklenenden fazla daralırken ABD – Çin ticaret görüşmelerin gelecek ay Washington'da devam edecek olmasının etkisiyle Temmuz ortasından bu yana görülen en güçlü haftalık yükselişine yöneldi.

New York'ta işlem gören petrol vadelileri ikinci haftalık yükselişine hazırlanıyor. ABD'de petrol stokları Perşembe günü açıklanan resmi rakamlara göre geçen hafta 4.8 milyon varil azaldı. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi bu seviyenin yarısının altında idi.

Petrol geçen haftalarda dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki “kısasa kısas” gümrük vergisi savaşlarının etkisiyle volatil seyrederek talebin daha da azalacağı yönündeki endişeleri artırmıştı. Yine de ABD ekonomisi gelişme kaydederken güçlü özel sektör istihdamı ve beklenenden iyi gelen hizmet sektörü verisi ABD'de resesyon endişelerini azalttı.

Bangkok'da AxiTrader Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, “Stoklardaki sert düşüşü gösteren resmi veri petrol boğalarının yüzünü güldürdü. İyileşen küresel ekonomik veriler ve ticaret sakinleştirici etkisi de iyimserliği destekliyor.” dedi.

Nymex'te işlem gören Ekim vadeli WTI petrol kontratları Singapur saatiyle 11:11'de 15 cent artarak varili 56.45 dolardan işlem gördü. WTI kontratı bu hafta yüzde 2.4 yükseldi. Perşembe günü 4 cent tırmanarak 56.30 dolardan kapatmıştı.

Londra'da işlem gören Kasım vadeli Brent petrol kontratları 12 cent artarak varili 61.07 dolar oldu. Kontrat bu hafta yüzde 1 yükselerek dördüncü haftalık kazancına yöneldi. Küresel petrl göstergesi ABD petrolünün 4.75 dolar üzerinde işlem görüyor.

ABD petrol stokları 30 Ağustos'ta biten haftada üçüncü kez düşerek 423 milyon varil ile 10 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.