Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, politika yapıcıların küresel pandemiden kaynaklanan ekonomik hasarı gidermek için trilyonlarca dolarlık teşvik taahhüdünde bulunmasına karşın, talepte daha önce görülmemiş düşüşün etkisi ile aşağı döndü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da erken saatlerdeki kazancını geri vererek yüzde 3.3 düştü. Vitol Group'un patronu, talebin günlük 15 milyon ila 20 milyon varil düştüğünü ve Hindistan'ın karantina ilan etmesinin ardından daha da düşeceğini söyledi. Fiyatlar erken saatlerde, Beyaz Saray'ın 2 trilyon dolarlık harcama ve vergi indirimleri paketi konusunda Senato'da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ile anlaşmaya varmasının ardından ralli yapmıştı.

Çöken talebin boyutu ve hızla artmakta olan arz, fiyatlarda son dönemde görülen yükselişin kısa ömürlü olmasına neden oldu. Brent petrolünde altı aylık zaman farkı son 10 yılın en yüksek kontangosuna (Uzun vadeli kontratın kısa vadeli kontrata göre daha ucuz olması) çıktı ve fiziki piyasa göstergeleri de, traderların arz bolluğunun daha da artacağını beklemeleri ile birlikte zayıflığı işaret ediyor.

Dünya ekonomisinin büyük kısmının koronavirüs salgının yayılmasını engellemek için kapalı olması ile birlikte, ne Suudi Arabistan ne de Rusya, piyasa payını artırmak için daha fazla petrol pompalayacaklarına ilişkin tehditlerinden geri adım atmıyor. Önemli aracı kurumlar büyük çaplı piyasa fazlası olacağı tahmininde bulunuyor.

ABD'de petrol sahası hizmetleri veren en büyük şirketlerden ikisi, maliyet kısıntılarına gidilmesinden dolayı, ülkede kaya petrolü üretiminde sert düşüşler olabileceğine dikkat çekti. Bu da, daralan talep ortamında arzın bir miktar azalabileceğini işaret ediyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 89 sent düşerek New York saati ile 08:42'de varil başına 26.12 dolara inerken, Batı Teksas petrolü (WTI), erken saatlerde yüzde 5.1 kadar yükseldikten sonra 35 sent düşerek varil başına 23.66 dolara geriledi.