Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında ticaret konusunda anlaşmaya varılabileceğine ilişkin iyimserlik ve merkez bankalarının parasal teşviğe gideceği beklentilerinin finans piyasalarını desteklemesi ile birlikte yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.4 yukarıda kapattıktan sonra yüzde 0.4 değer kazandı. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Beyaz Saray'ın Çinli Huawei Technologies Co. ile iş yapan şirketlere getirilen yasağın ABD'li tüketicilere zarar vermemesi için yaptırımların 90 gün ertelenmesine karar verildiğini açıkladı. Bu adım, ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı Çin ürünlerine ek gümrük tarifesi uygulanmasını Aralık ortasına kadar erteleme kararının ardından geldi.

Ham petrol bu ay, yatırımcıların ticaret savaşına ilişkin gelişmelere verdiği tepkiye bağlı olarak kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Almanya ekonomiyi derin resesyona girmekten korumak için mali tedbirler getirmeye hazırlanırken, Fed'in ABD büyümesini desteklemek için daha da faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Analistler, ABD'de ham petrol stoklarının son üç haftada ilk kez düşmesini bekliyorlar. Bu petrol piyasaları için pozitif bir işaret olarak değerlendirilyor.

Singapur'da VM Markets Pte idari ortağı Stephen Innes, "Bir sonraki ABD-Çin ticaret görüşmesinin sonucu petrol piyasaları için turnusol kağıdı olacak," dedi ve "Eğer petrol traderları, ticaret savaşı hikayesinin ekonomik realitelerinin çok ötesine geçmek istemezlerse, bir miktar kar satışı gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 24 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 07:23'te varil başına 56.45 dolara çıktı. Salı günü vadesi dolacak olan bu kontrat Pazartesi günü 1.34 dolar yükseldi. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı 23 sent yükselerek 56.37 dolara tırmandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 1.9 yükseldikten sonra 23 sent değer kazanarak varil başına 59.97 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 3.61 dolar primli işlem gördü. Bu fark Mart 2018'den bu yana en düşük seviyesine indi.